Konec lží politiků? Umělá inteligence bude brzy umět ověřit jejich výroky v reálném čase

Vědci z Dukeovy univerzity vytvořili nástroj, který by mohl najít využití už například při amerických prezidentských volbách v roce 2020. Měl by totiž umět v reálném čase ověřovat, jestli politici v televizních debatách říkají pravdu.

Když chtěl prezident Donald Trump živě promluvit 8. ledna k Američanům o bezpečnosti hranic a stavbě zdi mezi Mexikem a USA, některé televizní stanice uvažovaly o tom, že by jeho proslov vysílaly až ze záznamu. Příčinou těchto úvah byly mnohdy zavádějící nebo nepravdivé informace, které podle těchto stanic prezident pronáší.

Po jeho nakonec naživo přenášené řeči se k ní vyjádřila řada komentátorů, ale přímo s fakty prezident během proslovu konfrontován nebyl. Podle vědců z americké Dukeovy univerzity by se to už brzy mohlo změnit, existují již totiž technologie, které to umožňují.

Dukeova univerzita, konkrétně tým vedený profesorem Billem Adairem, vytvořila aplikaci, která na mobilu odkazuje během politických debat uživatelům na reálná fakta. Podobný program pro televize už je sice téměř hotový, ale zatím neprošel testováním.

Televize v roli arbitra pravdy?

Tato televizní aplikace by se opírala o algoritmus, jenž by v reálném čase pátral v databázích webů Politifact, Factcheck a článkové sekce deníku Washington Post. Na jejich základě by pak divákovi chytré televize oznámil, zda bylo tvrzení pravdivé, nepravdivé, anebo zavádějící. V rozhovoru pro agenturu AFP autoři programu popsali smysl právě na projevu Donalda Trumpa z minulého týdne. Během něj americký prezident například uvedl, že 90 procent heroinu, který týdně zabije na 300 Američanů, se do země dostává přes jižní hranici. Program by podle expertů z Dukeovy univerzity tyto informace doplnil o to, že tyto drogy se pašují především přes přístavy – a stavba zdi by tedy proti jejich importu nijak nepomohla.

Na konci loňského roku už univerzita tento produkt zkoušela na testovací skupině; divákům pouštěla zprávy o stavu unie pronesené Donaldem Trumpem a Barackem Obamou. Program k nim v reálném čase přidával komentáře. Podle univerzity to byl obří úspěch. „Lidé opravdu chtějí on-line ověřovač faktů,“ uvedl profesor Adair. „Myslím, že tu existuje silná poptávka a televizní stanice si uvědomí, že mít takový produkt by pro ně představovalo konkurenční výhodu.“

Agentura AP oslovila všechny americké celoplošné stanice, ale žádná zatím o tuto technologii nemá zájem – nechtěly se ani vyjadřovat k tomu, jestli samy pracují na vlastních nástrojích, které by umožňovaly kontrolu informací, jež vypouštějí politici.

Podle AP hlavní příčinou je, že se jedná o značně citlivé téma: jednak technologicky, ale také z hlediska poskytování informací: televizní společnosti se mohou obávat, že by je diváci podezřívali z manipulace.

„Tohle je nesmírně náročná výzva,“ komentoval tento výzkum Mark Lukasiewicz, dlouholetý manažer televizní stanice NBC News, který v současnosti učí na univerzitě. Profesor Adair věří, že by se tato podezření dala eliminovat právě robotizací celého systému, jež by zcela vyřadila lidský vliv. Doporučuje jednu kontrolní zprávu přibližně každé dvě minuty vysílání.

Stanice CNN a MSNBC už politiky s fakty konfrontují, nejčastěji se to týká právě prezidenta Trumpa. Ale jde o práci týmů analytiků, kteří v databázích vyhledávají pravdivost různých výroků. Je to ale časově značně náročné, a tudíž celý proces zatím nefunguje tak dobře, jak by mohl.