Vrak u Kypru starý 2400 let ukázal archeologům, jak se v antice stavěly lodě

Archeologové, kteří u břehu Kypru zkoumají vrak starý 2400 let, přišli s poznatky, jež přispívají k poznání toho, jak se ve starověku vyvíjela konstrukce lodí. Výzkum vraku začal v roce 2007 a díky osmdesátičlennému týmu archeologů z osmi zemí bude pokračovat i příští rok.

Loď, která se potopila u jihovýchodního pobřeží Kypru ve 4. století před naším letopočtem, je jedním z nejzachovalejších vraků nalezených ve Středozemním moři. Archeologové nad hladinu vyzdvihli část trupu plavidla a odhalili díky tomu, jaké techniky při stavbě lodí používali Řekové a Féničané.

Starověké lodi byly pevné

„Po zevrubném ohledání dřeva užitého při konstrukci plavidla byl objeven důležitý technologický prvek: použití čepu a dlabu a současné vázání jednotlivých prvků provazy,“ uvedlo kyperské ministerstvo pro archeologický výzkum a správu kulturního dědictví.

„Tyto dvě techniky nalezené na jediné lodi představují důležitou část skládačky poznatků o stavbě lodí ve starověku ve východním Středomoří,“ dodal resort.

Historie založená na poznání dvou vraků

„Až do současnosti pomohly k lepšímu porozumění tohoto období pouze dva vraky – jeden vrak obchodní lodi z 5. století před naším letopočtem nalezený u pobřeží nedaleko kibucu Maagan Michael v Izraeli a druhý, který se potopil u severokyperského města Kyrenia ve 3. století před naším letopočtem,“ doplnilo kyperské ministerstvo.

Z vraku lodi u jihovýchodního pobřeží Kypru, který leží ve hloubce 45 metrů, archeologové mimo jiné vyzdvihli 70 amfor původem z ostrova Chios. „Většina z nich sloužila k převozu vína, ale nejméně jedna z nich obsahovala pecky z oliv, které patrně konzumovala posádka,“ domnívají se vědci.