Archeologové v Káhiře objevili kamenné desky s nápisy staré asi 4000 let

Nápisy na desce, kterou mezinárodní tým vědců objevil ve východní části Káhiry, pocházejí z doby kolem roku 2000 před naším letopočtem. Popisují slunečního Boha.

Tým egyptských a německých archeologů na nalezišti v Mataríji ve východní Káhiře objevil několik fragmentů kamenných desek s nápisy, které by mohly být staré čtyři tisíce let. S odvoláním na egyptské ministerstvo památek o tom informoval zpravodajský server Al-Džazíra.

K nálezu došlo v oblasti, která byla kdysi součástí starověkého města Héliopolis, neboli města slunce. Některé úlomky vápencových desek podle ministerstva památek pocházejí z 12. dynastie (založené v roce 1991 před naším letopočtem) a 20. dynastie ( založené v roce 1196 před naším letopočtem), tedy z období Střední a Nové říše.

Deska o Atumovi

Nápis na jednom z úlomků odkazoval na významného boha Atuma, kterého Egypťané vinili ze záplav Nilu v letech 664–332 před naším letopočtem, uvedl šéf archeologické mise, německý egyptolog Dietrich Raue.

Tento bůh byl zpočátku chápán jako stvořitel, později už jako zosobnění Slunce a stal se také jedním z hlavních reprezentantů slunečního kultu. Podle dochovaných starověkých egyptských textů zplodil Atum své první potomky, bohy Šu a Tefnut, pomocí masturbace.

Egypt doufá, že nové archeologické nálezy posílí cestovní ruch. Od svržení někdejšího prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 totiž turistika značně utrpěla, především kvůli násilnostem. Cestovní ruch tvoří významnou část egyptské ekonomiky.