NASA pozorovala u Antarktidy bizarně pravidelný ledovec. Jak vznikl?

Nově zpozorovaný ledovec u Antarktidy má tak pravidelné tvary, že to vypadá, jako by ho vytvořila lidská ruka. Podle expertů se ale jedná o dílo náhody a přírodních zákonů.

Americká kosmická agentrura NASA má dva hlavní úkoly – studovat vesmír a studovat z kosmu Zemi. V rámci tohoto druhého úkolu funguje její operace IceBridge – nejdelší dlouhodobé sledování polárního ledu.

Když letadlo, které v rámci tohoto programu led u Antarktidy sleduje, přelétalo nad její severní části 16. října, zpozorovali vědci něco velmi zvláštního. Otcem objevu byl Jeremy Harbeck, který si všiml, že jeden z ledovců poblíž Larsenova šelfového ledovce C má pozoruhodně pravidelný tvar.

Ledovec vypadá při pohledu shora jako dokonalý obdélník, je tak pravidelný, jako by ho z ledu vyřezala lidská ruka. „Myslím, že je opravdu zajímavý. Často vidíme ledovce s poměrně ostrými hranami, ale zatím jsem nikdy nepozoroval žádný, jehož strany by byly tak pravoúhlé,“ uvedl Harbeck pro NASA.

Velmi pravidelný ledovec
Zdroj: NASA

Podle vědců z NASA to zatím vypadá, že se ledovec musel teprve nedávno ulomit z Larsenova šelfového ledovce C – od něj se odlamuje velké množství různě velkých ledových ker, naposledy to byla v červenci 2017 obří kra jménem A68, která byla dvakrát větší než Lucembursko.

Náhodný objev

„Ve skutečnosti mě zajímal mnohem víc ledovec A68, nad kterým jsme měli prolétat, ale říkal jsem si, že takhle pravidelný ledovec je zajímavý a vlastně dost fotogenický, tak jsem pořídil pár fotek,“ dodal Harbeck.

Vědci zatím tento tabulový ledovec neměřili, ale délka jeho hrany se odhaduje asi na 1,6 kilometru. Čistě ostré hrany jsou důkazem, že se opravdu odlomil teprve nedávno, takže ještě jeho strany nestačily odtát. Jinak je jeho tvar náhodný, Kelly Bruntová z University of Maryland přirovnala princip jeho náhlého odtržení od Larsenova ledovce k prudkému odlomení dlouhého nehtu.