Čína plete na orbitě satelitní síť. Doplnila ji o další dvě družice

Čína o víkendu vypustila dvě další družice pro navigační systém Pej-tou. Ten by měl do dvou let pokrýt celou planetu.

Čína o víkendu úspěšně vypustila další dva satelity určené pro vlastní navigační systém Pej-tou. Na oběžnou dráhu je vynesla raketa Dlouhý pochod 3B (Čchang-čeng-3B), která odstartovala z vesmírného střediska Si-čchang v provincii S'-čchuan na jihozápadě země. Podle agentury TASS o tom informoval čínský vesmírný úřad CASC.

Jde o 33. a 34. družici navigačního systému Pej-tou, který Čína buduje už v třetí generaci. První generace vznikla už v letech 2000 až 2003 s cílem získat vlastní navigační systém nezávislý na obdobném americkém systému GPS, evropském Galileu či ruském Glonassu. Pej-tou-1 ale nesplnil očekávání.

K čemu je satelitní systém?

V současné době vytvářený systém pokrývá oblast části Asie a Tichomoří. Peking chce, aby do roku 2020, kdy bude na oběžné dráze už 35 čínských navigačních družic, Pej-tou pokrýval celou planetu.

Čína ho původně plánovala jako armádní – pro případ, že by se v případě nějakého konfliktu nemohla spolehnout na jiné družicové systémy. Peking se tím snaží o nezávislost na americkém Global Positionning System (GPS), projektu Evropské unie Galileo i na ruském Globálním navigačním satelitním systému GLONASS. Postupně se ale začalo ukazovat, že po dalším nezávislém satelitním systému je velká poptávka. 

Už roku 2013 ho využívalo i několik okolních zemí – Thajsko, Laos a Brunej, později se připojil Pákistán. Právě Pákistán je jedinou zemí, která má (samozřejmě kromě Číny) přístup také k vojenské složce této navigace – ta je výrazně přesnější než civilní část.