Zemřel čtvrtý muž na Měsíci. Alan Bean své vesmírné zážitky přetavil do umění

Ve věku 86 let zemřel v americkém Houstonu čtvrtý muž na Měsíci, astronaut Alan Bean. Zesnul po krátké nemoci obklopen svými bližními. „Místo toho, aby se smířil s limity technologie, vědy, a dokonce i představivosti, hledal způsob, jak je posunout. A s nimi svá životní dobrodružství,“ řekl o něm šéf NASA Jim Bridenstine.

Nejslavnějším Beanovým počinem byl výstup na povrch Měsíce. Pilotoval lunární modul na kosmické lodi Apollo 12, která odstartovala z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě 14. listopadu 1969. To bylo necelý půlrok po misi Apollo 11 a prvním přistání člověka na jediném přirozeném zemském satelitu. Tříčlennou posádku tvořili ještě velitel letu Charles Conrad a pilot velitelského modulu Richard Gordon.

O pět dní později sestoupili Conrad a Bean jako v pořadí třetí a čtvrtý člověk na povrch Měsíce, zatímco Gordon zůstal v mateřské lodi kroužící po jeho oběžné dráze. Conrad a Bean přistáli na rozhraní Oceánu bouří a Moře poznaného, poblíž místa, kde v roce 1967 přistála americká sonda Surveyor 3.

Na měsíčním povrchu strávili 31 hodin a 31 minut, z toho sedm hodin a 45 minut mimo kabinu modulu. Absolvovali dvě vycházky, během nichž nachodili přes dva kilometry a nasbírali přes 34 kilogramů vzorků měsíčních hornin. Na povrchu Měsíce rovněž nainstalovali sadu vědeckých přístrojů. Poté se v lunárním modulu vrátili k mateřské lodi, s níž se spojili, a 21. listopadu se všichni tři vydali zpátky k Zemi, kam tři dny poté v pořádku dorazili.

Bean vzpomínal, že na Měsíci díky šestinové gravitaci mohl poskakovat jako baletka na palcích. „Je to docela sranda. Jednou to třeba bude skvělé místo pro prázdniny,“ řekl před deseti lety.

V roce 1973 se podílel na projektu Skylab, který testoval možnosti fungování vědecké stanice na oběžné dráze. Ve vesmíru strávil se dvěma kolegy 59 dní a ulétl skoro 40 milionů kilometrů. To byl tehdy světový rekord. Takových za svou kariéru nasbíral celkem jedenáct. Dohromady strávil ve vesmíru 69 dní.

V roce 1981 opustil NASA a začal se plně věnovat malování. Byl přesvědčený, že umění je nejlepším způsobem, jak předat unikátní vizuální vjemy, které si z vesmíru přinesl.