K ISS odstartovala soukromá loď Cygnus. Nese tam sextant i jihomoravský přístroj na kontrolu rostlin

Se sextantem a se „supermrazícím“ zařízením CAL mezi nákladem se v pondělí vydala k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) nákladní loď Cygnus společnosti Orbital ATK. Z kosmodromu na ostrově Wallops ve Virginii ji na oběžnou dráhu úspěšně vynesla raketa Antares.

Jde o devátý komerční zásobovací let, který pro americkou vesmírnou agenturu NASA Orbital ATK zajišťuje. Její kosmický kamion tentokrát na orbitální komplex míří s přibližně 3,4 tuny zásob a dalšího nákladu, včetně důležitého materiálu k zajištění více než 250 vědeckých a výzkumných experimentů, které čekají nynější posádku ISS. Přistání Cygnusu je plánováno na čtvrtek.

Zajímavou součástí nákladu je klasický ruční sextant, zařízení, které v minulosti dlouho sloužilo námořníkům k určení zeměpisné polohy při navigaci. NASA totiž testuje, zda by tyto přístroje nemohly v nouzových situacích, jako v případě přerušeného spojení se Zemí, sloužit při vesmírných výpravách do hlubokého vesmíru jako záložní navigace.

Na palubě Cygnusu je také zařízení CAL (Cold Atom Lab), schopné podle NASA vytvořit teplotu desetimiliardkrát chladnější, než jaká existuje ve vesmírném vakuu, a pomocí laseru a magnetického pole pak téměř znehybnit atomy. Výsledky tohoto výzkumu mohou pomoci k vylepšení řady technologií, včetně senzorů, kvantových počítačů a atomových hodin využívaných k vesmírné navigaci.

Jiným zajímavým experimentem, s nímž Cygnus míří na orbitální komplex, je BEST (Biomolecule Extraction and Sequencing Technology). Jeho cílem je zdokonalit genetické sekvencování k identifikaci mikroorganismů přítomných na ISS, které dosavadní metody zjistit nedokážou, a zároveň umožnit posouzení případných mutací, k nimž může dojít v beztíži.

Jihomoravský přístroj na cestě do kosmu

Do vesmíru se vydal i přístroj FluorPen od vývojářů firmy z jihomoravského Drásova. Dokáže změřit, jak rostliny prospívají a jak jejich zdraví ovlivňuje gravitace nebo kosmické záření

Jedním z cílů výzkumu je zjistit, jak pěstovat rostliny jako zdroj potravy při dlouhém pobytu ve vesmíru. Podobné měření zatím astronauti u rostlin neprovedli. Teď jim pomůže přístroj z jihomoravské firmy. „NASA nás oslovila, protože jsme v oboru známi. V příštích dnech astronauti budou rostliny měřit, pak odeberou vzorky, které pošlou zpět na Zem,“ uvedl ředitel společnosti PSI.

Posádka vesmírné stanice bude sledovat rostliny v podobné komoře, jako je testovací místnost v Drásově. „Rostliny obsahují určité pigmenty, které zprostředkují fotosyntézu, my jsme schopní změřit ten optický signál použitím různých budících světel,“ vysvětlila fungování přístroje vedoucí testovací laboratoře Zuzana Benediktiová.