Každý osmý druh ptáka může vyhynout. V ohrožení jsou papuchalci i hrdličky, varuje globální studie

Mnoho dříve rozšířených druhů ptáků, jako jsou papuchalkové, sovice sněžní nebo hrdličky, míří k zániku. Upozorňuje na to globální studie ptačích populací.

Zpráva o stavu ptačího světa je souhrn všech dat o ptačích populacích – vznikala pět let a podrobně odráží to, jak jsou na tom ptáci na naší planetě. Na 41 stránkách ukazuje krizi ptačí biodiverzity, která souvisí především s rozvojem intenzivního zemědělství.

Je to vidět na číslech: 74 procent z 1469 globálně ohrožených ptačích druhů je postiženo právě zemědělskou činností. Až na dalších místech se umístily kácení lesů, invazivní druhy a lov.

„Pokaždé když na této pravidelné zprávě pracujeme, vidíme, že je zase vyhynutím ohroženo o něco víc zvířat – situace se zhoršuje a negativní trendy jsou stále silnější,“ uvedl Tris Allison, který pracuje jako vedoucí vědec pro autora zprávy – neziskovou organizaci BirdLife International. „Dříve byli ohroženi jen ptáci na vrcholcích hor nebo na odlehlých ostrovech – například holub růžový z ostrova Mauritius. Ale nyní vidíme, že jsou ohrožené i dříve široce rozšířené a známé druhy, třeba evropské hrdličky, papuchalkové nebo racci rodu Rissa.“

Podle této zprávy klesá populace nejméně 40 procent všech ptačích druhů na planetě. Vědci viní za tento úbytek v podstatě jen člověka a jeho aktivitu. Experti současně popsali i nejčastější příčiny, které stojí za úbytkem a vymíráním ptactva:

  • 74 procent: zemědělství
  • 50 procent: kácení lesů a pralesů
  • 39 procent: invazivní druhy
  • 35 procent: lev a pasti
  • 33 procent: změny klimatu
  • 28 procent: stavebnictví

Lovení ptáků je problém…

Tradiční lov ptáků, který stále ještě v řadě zemí světa funguje, připraví ročně o život asi 12–38 milionů ptáků, a to jen v oblasti Středozemního moře. Jedním z ohrožených ptáků, který se už zřejmě brzy bude objevovat jen v muzeích a učebnicích, je dříve hojně rozšířený strnad obojkový – výjimečně zalétá i do Česka.

Od roku 1980 se jeho populace zmenšila o 90 procent – přestože je jeho lov zakázaný, v Číně je nesmírně oblíbenou pochoutkou, takže je často lovený.

… rybolov a klimazměna jsou ale horší

Mořské druhy ptáků jsou zase postižené přehnaným rybolovem; to má negativní dopad zejména na velmi oblíbené papuchalky a na racka tříprstého – oba tyto druhy už se dostaly na červený seznam IUCN jako zranitelné.

Podobně hrozivým problémem jsou změny klimatu, které připravují ptáky o místa k hnízdění, potravu i přirozené životní prostředí. Nejvíce negativně se to projevuje na úbytku sovic sněžních (známých především díky sově Hedvice ze série knih o Harrym Potterovi), které kvůli úbytku sněhu v Arktidě nejsou schopné lovit.

Celou zprávu najdete ZDE.