NASA má nového šéfa, při hlasování prošel jen těsnou většinou

Americký Senát 19. dubna nejtěsnější většinou schválil oklahomského republikána Jamese Bridenstinea do čela Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Konzervativní kongresman narazil na tvrdý odpor demokratů a první hlasování skončilo ve stočlenné horní komoře poměrem hlasů 49 ku 49. Až hlas Jeffa Flakea, který si své odmítavé stanovisko rozmyslel, znamenal Bridenstineovo schválení.

V minulých třech volbách šéfa NASA byla volba vždy jednomyslná, ale tentokrát se hlasovalo téměř výhradně podle stranické příslušnosti. Demokraté Bridenstineovi vyčítají útočné výroky, popírání klimatických změn a nedostatek zkušeností s kosmonautikou.

Republikáni bývalého pilota amerického vojenského letectva oceňují jako statečného vojáka, který bojoval proti pašerákům drog ve Střední a Jižní Americe.

Kdo je nový šéf NASA?

Dvaačtyřicetiletý Bridenstine se stal třináctým ředitelem NASA. Ve funkci nahradil čtyřnásobného astronauta Charlese Boldena, který úřad řídil od roku 2009 a loni z funkce odstoupil.

„Je to čest být potvrzen Senátem Spojených států, abych sloužil jako šéf NASA,“ řekl Bridenstine. „Jsem touto příležitostí poctěn a opět děkuji prezidentovi Donaldu Trumpovi a viceprezidentovi Mikeu Penceovi za jejich důvěru. Těším se, že budu spolupracovat s vynikajícím týmem v NASA, abych dosáhl vizí prezidenta o americkém vedení ve vesmíru.“

„Jsem velmi potěšen, že jsem Jima Bridenstinea přivítal v NASA,“ řekl Robert Lightfoot, který přechodně agenturu vedl v době, než získala opravdového ředitele. „Připojuje se k naší skvělé agentuře v době, kdy jsme připraveni uskutečnit historické milníky v celém spektru naší práce. Jim nyní převzal vedení této agentury i její talentované a odhodlané pracovní síly. Také chci vyjádřit své srdečné uznání týmu NASA za vše, čeho dosáhl během doby, kdy jsem vedl agenturu.“

Kongresman Jim Bridenstine byl zvolen v roce 2012, aby zastupoval v Kongresu Oklahomu. Pracuje ve výboru pro ozbrojené síly a výboru pro vědu, vesmír a technologii.

Sloužil jako pilot na letadlové lodi

Bridenstine zahájil svou kariéru v námořním letectvu na dvoumotorovém turbovrtulovém námořním palubním hornoplošníku E-2C Hawkeye na letadlové lodi USS Abraham Lincoln. Právě tam bojoval v Iráku a Afghánistánu a odlétal si tam většinu ze svých 1900 letových hodin a 333 přistání. Během aktivní služby přešel na F-18 Hornet.

Po ukončení aktivní služby se Bridenstine vrátil do Tulsy jako výkonný ředitel Muzea a planetária vzdušného a kosmického prostoru v Tulse. Bridenstine byl v roce 2012 povýšen do hodnosti korvetního kapitána („Lieutenant Commander“) v námořní rezervě Spojených států amerických.