Psi umí odhalit rakovinu. Nový výzkum popsal, jak jsou úspěšní

Psi odhalují rakovinu (zdroj: ČT24)

Rakovina může mít nejrůznější příznaky – od těch viditelných až po ty, kterých si nevšimne ani lékař. Poznat je ovšem může cvičený pes.

V Itálii teď testují, do jaké míry je čtyřnohý přítel člověka schopný detekovat rakovinu prostaty. Psí schopnosti by totiž mohly pomoci ve vývoji přístrojů pro přesnější diagnózy.

Psí vojáci se uplatňují i v medicíně

Učí se čelit svému strachu, ignorovat střelbu za zády a bezpečně najít výbušninu. Absolventů má tato na první pohled vojenská akademie za rok dvě desítky – jen to nejsou lidé, ale psi. V Toskánsku je pro armádní využití cvičí už od roku 2002. Osvědčovat se ale začínají kromě pole bitevního i na tom lékařském.

„Nejsou to normální psi, procházejí různým výběrem se špičkovými profesionálními trenéry. Pokud si pes, který vyhledává drogy, může dovolit nějakou chybu, pes, který vyhledává miny, si nemůže dovolit ani jednu – to by pro vojáky znamenalo smrt,“ uvádí urolog Gianluigi Taverna z klinického institutu Humanitas.

Umí psi poznat rakovinu?

Už dřív se ukázalo, že psi dokážou u člověka pomocí čichu rozpoznat rakovinu kůže. Italský tým na základě vzorků moči testuje, do jaké míry si speciálně vycvičení psi poradí s diagnózou rakoviny prostaty.

Lorenzo Tidu, veterinář z Veterinárního vojenského centra v Grossetu vysvětluje, jak celý proces vypadá: „Vzorky jsou zmražené až do chvíle, kdy je proveden test, takže se molekula, kterou by pes měl rozpoznat, nerozptýlí.“ Pokud pes rakovinu prostaty rozpozná, zůstane u vzorku sedět. V opačném případě pokračuje dál.

Ukázalo se, že psi uspěli v případě, kdy sami lékaři o prostatickém onemocnění pacienta nevěděli – nemohli tedy zvířata nijak ovlivnit. „Jeden vzorek patřil někomu, kdo trpěl rakovinou močového měchýře, ale i rakovinou prostaty – tu ovšem odhalila až histologická diagnóza. Pes přitom tento vzorek neopomněl ani v této situaci,“ uvedl Tidu.

Že by ale psi po boku lékařů nakonec vstoupili i na samotnou nemocniční půdu a setkávali se přímo s pacienty, to v plánu není. Poznatky chtějí odborníci využít k vývoji přístroje, který by dokázal čichový systém psa napodobit.

Co víme o psích superschopnostech?

Psům a jejich schopnosti ucítit rakovinu se vědci věnují už desítky let. Přestože je celý tento process komplikovaný a psi jsou na rozdíl od přístrojů méně spolehliví (například mají mnohem lepší výkony po obědě než ráno), ukazuje se v poslední době, jak spolehlivé psí smysly jsou.

Tomuto tématu se dlouhodobě věnuje profesor Otto Hackner. V odborném časopise Jorunal
Of Breath Research popsal ve dvou pracích, že psi jsou úspěšní v 78,6 procenta odhalování nádorů, což znamená, že téměř každý čtvrtý vzorek určí špatně. Oproti psům, kteří mají odhalovat drogy a výbušniny, je to výrazně horší výsledek – ti jsou úspěšní v 85–95 procentech všech případů.