Írán chce poslat do vesmíru loď s lidskou posádkou. Pomůže mu Rusko

Írán potvrdil, že se nehodlá vzdát svého programu letů do vesmíru s lidskou posádkou, při jehož realizaci doufá ve spolupráci s ruskými partnery. S odvoláním na šéfa střediska pro letecký a kosmický výzkum při ministerstvu pro vědu a výzkum Faatolláha Omiho to uvedla agentura AFP.

Írán už několik úspěchů ve vesmírném programu zaznamenal, včetně vypuštění raket, které na oběžnou dráhu vynesly myš, želvu, hmyz a také opice, jež se vrátily na Zemi živé. Jedna z nich nedávno přivedla na svět mládě.

Začátkem letošního června agentura IRNA ale oznámila, že Teherán upustil od plánu vyslat už příští rok do vesmíru svého prvního kosmonauta, a to vzhledem k příliš vysokým nákladům.

Omi dal nyní najevo, že Írán od pilotovaných letů do vesmíru zcela neustoupil. Záměrem je podle něj uskutečnit do osmi let suborbitální lety s posádkou – tedy výpravy, které nedosáhnou oběžné dráhy, ale přiblíží se hranici vesmíru. V této souvislosti také řekl, že se očekává „konečná odpověď“ velké ruské kosmické firmy, s níž už se uskutečnila „předběžná jednání“ o spolupráci.

Spolupráce s Ruskem funguje

AFP připomněla, že v roce 2015 navštívil Teherán místopředseda ruské vlády Dmitrij Rogozin, který má na starosti vesmírný program své země, aby zjistil možnosti případné spolupráce v této oblasti.

„V současné době prochází deset zkušebních pilotů náročným a intenzivním výcvikem, v jehož závěru… budou dva vybráni pro let do vesmíru,“ sdělil Omi.

Koncem července Írán úspěšně otestoval nosnou raketu Simorgh, s jejíž pomocí může do vesmíru vyslat satelit. Podle íránské televize je raketa schopna umístit na oběžnou dráhu 500 kilometrů nad zemským povrchem družici o hmotnosti 250 kilogramů.