Mozky amerických ryb jsou plné lidských antidepresiv

Okouni, candáti a další ryby žijící v amerických Velkých jezerech si v sobě hromadí obrovské množství antidepresiv používaných k léčbě lidí.

Když američtí vědci zkoumali deset druhů ryb žijících v Niagaře, u všech našli v mozkové tkáni zbytky metabolizovaných léčiv. Jejich koncentrace byly značně vysoké.

Řeka Niagara je velmi důležitou spojnicí dvou z Velkých jezer – jezera Eerie a Ontario. Objev antidepresiva u zvířat, která tu žijí, vzbuzuje mezi vědci obavy, jak moc je celá oblast narušená. „Aktivní přísady antidepresiv se do řek dostávají z čistíren vody; pak se dostávají do zvířat a akumulují se do jejich mozků,“ popsala příčiny problému Diana Agaová, která výzkum vedla. „Je to rozhodně důvod, abychom byli velmi znepokojení.“

Chemikálie pochopitelně mají na zvířata nějaký dopad. Tyto látky mohou podle Agaové ovlivnit chování ryb. „My jsme se na tyto behaviorální změny nesoustředili, ale jiné skupiny vědců již popsaly, že antidepresiva mají vliv na instinkty ryb i na to, jak se krmí.“ Tyto změny byly pozorovány v laboratořích, ale pokud se podobně projevují také u ryb v přírodě, může to pro ně mít zásadní následky – typickým projevem je totiž například lhostejnost ryb vůči jejich predátorům. „Jestliže je takto postiženo více ryb, může to narušit křehkou rovnováhu v ekosystému,“ uvedl spoluautor práce Randolph Singh.

Člověk ohrožen není, ekosystém ano

„Množství antidepresiv v rybách nepředstavuje pro člověka riziko, zejména ne ve Spojených státech, kde se orgány, jako je mozek, příliš nekonzumují,“ doplnil Singh. „O to větší je ale riziko pro biodiverzitu – teprve nyní začínáme chápat, jaké důsledky by to mohlo mít.“ Výsledky této práce vyšly v odborném časopise Environmental Science and Technology na konci srpna.

Příčinou tohoto stavu je zřejmě především obliba antidepresiv, která ve Spojených státech stále roste. Mezi roky 1999 a 2014 vzrostlo množství těchto léků, které Američané zkonzumovali o 65 procent více. Zařízení na čištění a úpravu vody na to nestačí reagovat – nemají prostředky na to, aby se v nich voda dokonale vyčistila.

Ryba na antidepresivech

Nejhůře dopadly ve studii slunečnice červenooké, u nichž byly v mozcích objeveny obrovské koncentrace norsertralinu – účinné složky antidepresiva Zoloftu. Kromě něj měly v mozcích také stopy po antidepresivech Celexa, Prozac a Sarafem. Více než polovina ryb měla koncentraci norsertralinu 100 nanogramů na gram mozkové hmoty, u některých slunečnic se však dostaly koncentrace až na 400 nanogramů na jeden gram mozkové hmoty.

V rybí mozkové tkáni se antidepresiva hromadí, jejich koncentrace v ní mohou být až stonásobně vyšší než v říční vodě. Do vody se antidepresiva dostávají z lidské moči, čistírny je odtamtud nedostanou, nejsou na to konstruované.