Pondělní zatmění Měsíce bylo působivé. Nejlepší snímky ze světa i České republiky

Podívejte se na nejlepší snímky z pondělního zatmění Měsíce, které bylo skvěle vidět i v České republice.

V pondělí bylo na obloze vidět velmi dobře viditelné částečné zatmění Měsíce. Pravý spodní okraj Měsíce, který zakryl stín Země, byl navíc lomem světla v atmosféře zabarven do hněda, někde byl nazlátlý nebo narudlý.  Nabídlo to vynikající podmínky pro fotografy. Tyto snímky poslali do vědecké redakce čtenáři a diváci: 

Maximum zatmění nastalo ve 20:20 a trvalo do 21:18. Počasí pozorování úkazu přálo nejen v České republice ale i ve významné části Evropy. Nejzajímavější snímky zde:

Jak vzniká zatmění Měsíce?

Zatmění Měsíce vzniká při průchodu našeho kosmického souseda zemským stínem, uvádí web České astronomické společnosti. Teoreticky by k úkazu mělo dojít pokaždé, když je Měsíc v úplňku a nachází se v tu dobu přesně na opačné straně oblohy než Slunce. Do roka však nastanou maximálně tři měsíční zatmění. Je to způsobeno tím, že dráha Měsíce je vůči rovině zemské dráhy skloněna přibližně o 5° a zemský stín na obloze pokrývá ve vzdálenosti Měsíce kruhovou plochu o průměru jen 1,5°. Měsíc proto zemský stín častěji mine a k žádnému zatmění nedojde.

Pokud je Měsíc v úplňku na obloze od zemského stínu ve vzdálenosti menší než jeho úhlový průměr, můžeme spatřit očima viditelné polostínové zatmění. Kdyby v tom okamžiku na přivrácené straně Měsíce stál astronaut, spatřil by Slunce částečně zakryté tmavou Zemí, obepínanou naoranžovělým prstýnkem naší atmosféry. Pakliže se do stínu Měsíc ponoří hlouběji, jsme svědky částečného zatmění. Část měsíčního disku výrazně ztmavne a onen astronaut by na povrchu zatmělé části Měsíce pozoroval zákryt Slunce naší Zemí.