Kůrovci ohrožují kávu. V Brazílii poškodili až třetinu úrody

Pěstitelé kávy v části Brazílie bojují s největším zamořením brouky napadajícími plody za poslední dobu. Ještě než se tento problém objevil, vláda očekávala, že letos produkce kávy klesne o 11 procent. Jako důvod uváděla špatné počasí a vyčerpání rostlin po vysoké sklizni v loňském roce. Brazílie je přitom největším pěstitelem kávy arabika na světě.

Kávu ohrožuje kůrovec s latinským názvem Hypothenemus hampei, česky nazývaný drtník Hampeův, jehož samičky kladou vajíčka do plodů kávy. V Brazílii se po 40 let až do roku 2013 používal v boji s tímto hmyzem pesticid endosulfan, ten je však zakázaný, což podle některých pomohlo k šíření tohoto hmyzu.

Brouk se rozšířil hlavně v oblasti, která se na celkové produkci kávy v zemi podílí 40 procenty. Odhadované škody na zelené kávě se pohybují v rozmezí pět až třicet procent. To bude mít dopad hlavně na kvalitu kávy arabika, kterou z této oblasti kupují firmy, jako je Starbucks a Nestlé, uvedl jeden z majitelů kávové plantáže a pražírny Thomas Hojo. Dodal, že k letošnímu poklesu produkce přispěly klimatické faktory, problémy s broukem jsou ale také významné. Jeho rozšíření může způsobit nevyčíslitelné ztráty. Alternativy k endosulfanu jsou drahé, což zemědělcům zvyšuje náklady. Podle některých zřejmě nejsou ani tak účinné.

Drtník Hampeův
Zdroj: Wikimedia Commons

Ráj pro kůrovce

  • Endosulfan je na seznamu 12 chemikálií označovaných jako špinavý tucet, které mají nepříznivé dopady na člověka a na ekosystém. Podle brazilského ministerstva životního prostředí může být přenášen na velké vzdálenosti větrem a vodou a kontaminuje životní prostředí a potravní řetězec.

Některé zdroje také upozorňují, že loňská úroda byla velká a mnoho kávových zrn nechali nekvalifikovaní pracovníci na zemi, což vytvořilo příznivé podmínky pro šíření brouka. Dalším faktorem, který napomohl k jeho šíření, byla vysoká vlhkost.

Problémy se objevují v době, kdy má být sklizeň přirozeně nižší než v předchozím roce v rámci pravidelného dvouletého cyklu.

Kvalitní káva má problém

Vyšší teploty, delší období sucha nebo naopak intenzivní déšť – kávovník arabský snáší všechny výkyvy počasí špatně. Rostlina, která potřebuje stálé klima, tak produkuje čím dál méně kávových zrn. Kvalitní arabika je v ohrožení, naopak fajnšmekry neoblíbený druh robusta odolává.

Konec kávy? (zdroj: ČT24)

Že se s kávou něco děje, je jasné především vědcům, kteří tento problém sledují dlouhodobě a v širším kontextu. Paul Muhoro, expert na pěstování této plodiny, uvedl pro agenturu Reuters: „Loni farmáři vypěstovali na každém stromě 10 kilo kávy, letos je to ale jen jedno až dvě kila z každého stromu. To je tedy 10 procent kapacity.“

Kávovník arabský původně rostl jen v severovýchodní Africe – hlavně v Keni, Etiopii a Súdánu. V současnosti se ale pěstuje ve víc než 50 zemích. Spolu s růstem průměrné teploty teď však po celém světě mizí oblasti, ve kterých se této rostlině daří. Výchylka jednoho až dvou stupňů Celsia od průměru může podle biologů vést k tomu, že plocha vhodná pro pěstování oblíbené arabiky se zmenší až o polovinu.