Umělá inteligence od Googlu vymýšlí zcela nové zvuky. Poslechněte si je

Svět brzy uslyší zvuky, jaké doposud neexistovaly. Postará se o to specializovaný algoritmus, který je vymýšlí.

O víkendu se v Durhamu (USA) koná technologický festival Moogfest. Vědecký tým Google Magenta tady poprvé veřejně představí výsledky své několikaleté práce – neurální syntezátor nazvaný NSync. Tento program se naučil „naposlouchat“ zvuky tisícovek existujících hudebních nástrojů a na jejich základě vytvářet vlastní tóny a zvuky, jaké ještě lidské ucho nemohlo slyšet. 

Nejde o pouhé spojení zvuků dvou nástrojů, ale o zcela nové zvuky vytvořené neurální sítí algoritmu. Způsob, jakým zvuky vznikají, je tedy zcela odlišný od toho, jak pracuje klasický syntezátor: program analyzuje matematické charakteristiky zvuků, které vycházejí z klasických hudebních nástrojů, a podle nich konstruuje nové. Dokáže také zkombinovat jejich zvuky, čímž vytváří hlasy neexistujících hudebních nástrojů. Takto zní například varhano-flétna, takhle baso-flétna a takto varhano-basa. Pro tento projekt byly využity kapacity DeepMindGoogle Brain.

Hudebníci díky tomu podle serveru Wired získají zcela nový nástroj, s nímž budou moci vytvářet ještě emocionálně silnější a kvalitnější hudbu. V podstatě tak dosáhnou efektu, jaký už po staletí vytvářejí dirigenti – ale mnohem snadněji a elegantněji. Veškerý tento výzkum je zcela veřejný a k databázi zvuků i popisu algoritmu má tedy přístup úplně každý člověk.
Podobné pokusy se objevily již dříve, tento je ale první, kde se o všechno stará umělá inteligence. Je to další krok k tomu, aby stroje začaly skládat lepší hudbu než lidé. Že je to nesmysl? Už vloni vznikla písnička „Daddys Car“, jejímž autorem je specializovaný algoritmus, jenž měl za úkol, aby byla co nejpodobnější tvorbě slavných Beatles:

Složil ji algoritmus FlowComposer pařížského programátorského týmu.

Podle vedoucí tohoto výzkumu jsme na pokraji revoluce – a to přesto, že se programy zatím neobejdou bez lidského zásahu; v případě Daddys Car musel píseň dodělat skladatel Benoît Carré. Na letošní rok plánuje stejný tým vydat celé nové album, které bude vytvořené umělou inteligencí k poctě a ve stylu Beatles.

Zdaleka nejpravděpodobnější je v dohledné budoucnosti využití v různých aplikacích. Podobně jako Prisma, Vinci a další programy upravují fotografie, budou zřejmě už v blízké době na mobilech hrát skladby upravované ve stylu slavných hudebníků. Až budete za dva roky poslouchat album Nicka Cavea ve stylu Michala Davida, vzpomeňte si na tento článek.