TÉMA

Zkapalněný plyn

Česko loni snížilo závislost na ruském plynu na čtyři procenta

Česko v loňském roce snížilo závislost na ruském plynu z původních 97 procent na aktuální maximálně čtyři procenta. Plyn z Ruska stát nahradil dovozem plynu z Norska a zkapalněným plynem (LNG) ze zámoří. Po úterní návštěvě ministerstva průmyslu a obchodu to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Do budoucna chce stát omezit závislost na ruském plynu úplně, nahradit jinými zdroji chce i dovoz ruské ropy.
31. 1. 2023Aktualizováno31. 1. 2023, 20:09|

Cena plynu pro evropský trh dál klesá, je nejnižší od listopadu 2021

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh pokračuje v poklesu, za kterým stojí zejména neobvykle teplé počasí v Evropě. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v únoru ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku v závěru obchodování ztrácela 11,5 procenta na 64 eur (1535 korun) za megawatthodinu. Podle agentury DPA se tak dostala na nejnižší úroveň od listopadu 2021.
4. 1. 2023|

Scholz otevřel terminál na LNG ve Wilhelmshavenu. Řekl, že je klíčový pro bezpečnost Německa

Terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v dolnosaském Wilhelmshavenu je klíčový pro energetickou bezpečnost Německa. Prohlásil to německý kancléř Olaf Scholz při sobotním slavnostním uvedení tohoto zařízení do provozu. Německo podle něj pokračuje v budování dalších takových terminálů, které se rovněž brzy zprovozní. Zařízení ve Wilhelmshavenu má roční kapacitu pět miliard kubických metrů plynu, což odpovídá asi šesti procentům německé potřeby.
17. 12. 2022Aktualizováno17. 12. 2022, 14:10|

Evropské státy by měly mít dlouhodobé smlouvy na plyn, tvrdí Vondra. Je třeba rychleji přejít na obnovitelné zdroje, oponuje Bursík

O energetické krizi rozhodne podle europoslance Alexandra Vondry (ODS) několik příštích zim, které podle něj budou těžší, než se čekalo, a při kterých se ukáže význam dodávek zemního plynu. V pořadu Události, komentáře uvedl, že považuje za chybu, když se evropské státy zdráhají zajistit dlouhodobé kontrakty plynu ze zemí, které by nahradily dodávky z Ruska. Někdejší ministr životního prostředí Martin Bursík si naopak myslí, že je potřeba plyn zachovat jako krátkodobé řešení přechodu z uhlí a zaměřit se na masivní podporu obnovitelných zdrojů.
22. 11. 2022|

Stát se připravuje na zimu a na možnou plynovou krizi. Důležitou roli hrají zásobníky

Česko se připravuje na zimu a možné přerušení dodávek ruského plynu. Už splnilo unijní cíl a naplnilo plynem přes 80 procent zásobníků. Podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (za STAN) pomohly dodávky suroviny z Norska. Stát pořídil i zkapalněný plyn. Dál platí, že v případě výpadku mají domácnosti přednost před firmami.
6. 8. 2022|

Rusové by byli blázni, kdyby zastavili dodávky surovin do Evropy, vyloučit to ale nelze, míní Zeman

Rusové by podle prezidenta Miloše Zemana byli blázni, kdyby zastavili dodávky plynu nebo ropy do celé Evropy. Jde o nejvýznamnější část jejich exportních příjmů, míní. Přesto není vyloučeno, že to udělají, protože politika je někdy velmi iracionální, řekl v nedělním pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News.
1. 5. 2022Aktualizováno1. 5. 2022, 17:35|