TÉMA

Podvodník

Dvakrát chtěl prodat Eiffelovku. O českém podvodníkovi se chystá film v americké koprodukci

„Nejprohnanější muž, jaký kdy žil.“ Viktor Lustig byl podvodník s českými kořeny a světovými ambicemi. Pokusil se prodat Eiffelovu věž. Dvakrát. Příběh jednoho z nejneuvěřitelnějších podvodů začátku minulého století se dostane také do kin. O českém notorickém podfukáři vznikne film v koprodukci Česka, Francie a Spojených států.
11. 4. 2024|

Seniorka uvěřila podvodníkům, do bitcoinmatu naházela přes pět milionů

Zhruba o pět a půl milionu korun přišla 78letá žena, která se v uplynulých měsících nechala oklamat falešnými bankovními úředníky a peníze vložila do bitcoinmatu. Podle kriminalistů uvěřila historce o tom, že její peníze na bankovním účtu jsou v ohrožení a ochránit je může tím, že je vybere a pošle přes automat na kryptoměnu do centrály, která jí vytvoří reverzní účty. Ty prověří bankéř a následně jí peníze vrátí na původní účet i s úroky.
8. 11. 2023|

Reportéři ČT: Falešní bankéři jako nová mafie. Oběti kyberpodvodů přijdou o veškeré úspory a často se i zadluží

Lidé v Česku přišli při kybernetických podvodech jen za loňský rok až o dvě miliardy korun. Podvodníci mají vypracovaný velmi sofistikovaný způsob, jakým své oběti přesvědčí, aby jim svěřili veškeré úspory. Používají nejrůznější legendy, představují se jako bankéři, makléři nebo policisté. Jedná se o novodobou mafii, která je často řízena ze zahraničí, například z Afriky nebo postsovětských republik. Pro Reportéry ČT natáčeli Jana Neumannová a Ondřej Golis.
2. 10. 2023|

Muž se podle policie obohatil na obnově po tornádu. Je obviněn z podvodu

Šestapadesátiletý muž z Prahy se podle policistů obohatil na obnově po předloňském tornádu, obvinili jej z podvodu. Podle policie se nabízel jako zprostředkovatel dotace, peníze za fakturované položky ale inkasoval na svůj účet. Způsobil více než šestimilionovou škodu, další více než dvoumilionová mohla následovat. Muži hrozí až osm let vězení. Na policejním webu o tom informoval mluvčí Pavel Šváb.
31. 3. 2023|

Podvodníci rozesílají SMS odkazující na falešný Portál občana, varoval Bartoš

Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) varoval před podvodníky, kteří rozesílají SMS zprávy odkazující na falešný Portál občana, jehož prostřednictvím chtějí na lidech vylákat přístupové údaje k jejich bankovnímu účtu. Jediná správná adresa portálu je https://obcan.portal.gov.cz, připomněl na Twitteru Bartoš.
6. 3. 2023|

Policie navrhla obžalovat účetní z olomoucké školy, která podle ní zpronevěřila 14,5 milionu korun

Kriminalisté podali návrh na obžalobu ze zpronevěry na bývalou účetní jedné z olomouckých základních škol. Ta podle policie zpronevěřila více než 14,5 milionu korun z prostředků školy, řekl policejní mluvčí Libor Hejtman. Žena na sociálních sítích uvěřila podvodníkovi, kterému později peníze určené na výplaty zaměstnanců školy posílala.
7. 12. 2022Aktualizováno7. 12. 2022, 13:13|

Žena přišla přes noc o tři miliony. Policisté varují před podvodníky na internetu

S koncem roku podle policistů přibývá internetové kriminality. Varují proto, aby lidé nesdělovali nikomu informace o své platební kartě, nepřeposílali potvrzovací kódy neznámým lidem a neinstalovali software pro vzdálenou správu počítače. Podvodníci lákají lidi například na investici do kryptoměn, vydávají se za cizince toužící po seznámení, bankéře nebo se nabourávají do firemní komunikace.
24. 11. 2021|