TÉMA

Martin Baláž

Prezidentská ochranka má nového šéfa, povede ji dosavadní náměstek Kincl

Ředitelem Útvaru pro ochranu prezidenta se stal plukovník Radim Kincl. Na policejním webu to v pondělí uvedl mluvčí policejního prezidenta Jozef Bocán. Místo bylo neobsazené po rezignaci bývalého ředitele útvaru Martina Baláže, který ve funkci skončil začátkem února letošního roku. Kincl dříve působil jako Balážův náměstek, oba dostali v minulosti pokutu za účast na večírku někdejšího pražského arcibiskupa Dominika Duky v době koronavirových omezení. Do nabídkového řízení se Kincl přihlásil jako jediný zájemce.
15. 5. 2023|

Policie zahájila po protivládní demonstraci trestní řízení v sedmi případech, sdělil Vondrášek

V souvislosti s březnovou protivládní demonstrací, po níž se část účastníků pokusila sundat ukrajinskou vlajku z budovy Národního muzea, zahájili policisté v sedmi případech úkony trestního řízení. V Otázkách Václava Moravce to řekl policejní prezident Martin Vondrášek. Pražští policisté podle něj postupovali v souladu se zákonem. O nějaké provokaci vůbec nemůže být řeč, dodal.
26. 3. 2023|

Ředitel ochranky prezidenta Baláž požádal o ukončení služebního poměru

Ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta ČR Martin Baláž požádal o propuštění ze služebního poměru ke konci dubna. Informaci serveru Aktuálně.cz potvrdila následně policie na Twitteru. Nově zvolený prezident Petr Pavel podle médií už dříve odmítl, aby ho střežila prezidentská ochranka, a to údajně právě kvůli propojení Baláže a vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře.
7. 2. 2023|

Pavel i Babiš získali prezidentskou ochranku, jedná se o běžnou praxi

Týmy dvou postupujících uchazečů o Hrad jsou už v kontaktu s Útvarem pro ochranu prezidenta České republiky (ÚOP), jedná se o běžný postup. Policisté budou s kandidáty a jejich soukromými bodyguardy řešit zajištění bezpečnosti na veřejných akcích. Plnou ochranu pak policisté převezmou ve chvíli zvolení vítěze.
15. 1. 2023|

Podezřelí vypovídali, nikdo nechtěl, aby to bylo na něm, vzpomněl šéf týmu, který vyšetřoval metanolovou aféru

Metanolová aféra byla velmi tragickým obdobím, kdy po pozření toxických nápojů zemřelo 48 lidí a přes sto dalších otravu přežilo. Ale byl to také jeden z nejvýznamnějších kriminalistických případů. Podle Martina Baláže, který tehdy vyšetřování vedl, bylo výjimečné, že zadržení lidé většinou policistům vypovídali. Rudolf Fian, který nakonec dostal za namíchání toxické směsi doživotí, však zprvu mluvit nechtěl. Zlom přišel, když se dozvěděl, kolik lidí po vypití metanolu zemřelo.
7. 9. 2022|

Policie odložila případ možného neposkytnutí pomoci Zemanovi. Podezření se nepotvrdilo

Policisté ukončili prověřování okolí prezidenta Miloše Zemana kvůli možnému podezření z neposkytnutí pomoci v době před hospitalizací prezidenta. Podle policie se podezření z trestného činu nepotvrdilo. Na dotaz ČT to uvedl okresní státní zástupce Lukáš Hossinger z Okresního státního zastupitelství v Rakovníku. Policie si kvůli prověřování pozvala loni v listopadu několik zaměstnanců Pražského hradu k podání vysvětlení. Kromě šéfa ochranky prezidenta Martina Baláže vypovídal na policii také hradní protokolář Vladimír Kruliš nebo hradní kancléř Vratislav Mynář.
1. 3. 2022|

Policie vyslýchá okolí prezidenta. Prověřuje podezření na neposkytnutí pomoci

Šéf protokolu Pražského hradu Vladimír Kruliš ve středu vypovídal na policii v souvislosti s prověřováním, zda se před hospitalizací prezidenta Miloše Zemana někdo nedopustil trestného činu neposkytnutí pomoci. O tom, že policie v úterý zahájila výslechy zaměstnanců Pražského hradu, informoval server iROZHLAS.cz. V úterý byl podle webu na policii vypovídat šéf ochranky prezidenta Martin Baláž, ve čtvrtek čeká výslech kancléře Vratislava Mynáře. Policie také prověřuje možné padělání prezidentova podpisu.
10. 11. 2021Aktualizováno10. 11. 2021, 13:04|