TÉMA

Nexta

Běloruský soud poslal novináře Prataseviče na osm let do vězení

Běloruský soud poslal bývalého šéfredaktora opozičního kanálu Nexta Ramana Prataseviče na osm let do vězení. Úřady ho obvinily z řady trestných činů včetně spiknutí s cílem uchvátit moc. Prokuratura pro Prataseviče žádala deset let za mřížemi, žurnalistu a dva jeho kolegy vinila z víc než patnácti set zločinů spojených s protivládními protesty.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 12:11|

V Bělorusku začali soudit přítelkyni opozičního novináře Prataseviče. Hrozí jí šest let vězení

V Bělorusku začal v pondělí soud se Sofijí Sapegaovou, ruskou přítelkyní běloruského opozičního novináře Ramana Prataseviče. Dívka byla spolu s ním na palubě letadla z Atén do Vilniusu, které loni v květnu běloruské úřady donutily k přistání v Minsku. Z letadla si pak agenti tajné policie odvedli žurnalistu i s jeho partnerkou. O zahájení procesu u oblastního soudu ve městě Grodno informoval server Zerkalo.
28. 3. 2022|

Běloruské úřady zařadily mezi extremistické skupiny webové zdroje polské televize Belsat

Běloruské ministerstvo vnitra zařadilo internetové zdroje polského televizního kanálu Belsat mezi extremistické skupiny. Ministerstvo, které samu televizi na seznam extremistů zapsalo už v červenci, o tom informovalo na sociální síti Telegram.
3. 11. 2021|

Běloruští novináři nemohou informovat o akcích venku, protože je na ulici ihned zadrží, říká Cyhankou

Zadržení protirežimního novináře Ramana Prataseviče, kterého běloruská policie vyvedla z letadla po nuceném přistání v Minsku, upozorňuje na vztah autoritářů ke svobodě tisku. Vital Cyhankou, novinář Svobodné Evropy, který stále žije v Bělorusku, incident interpretuje jako vzkaz všem novinářům, že na všechny režim dosáhne. Pro pořad Newsroom ČT24 přiblížil také to, jak fungují kanály na sociální síti Telegram a proč úřadům tak vadí.
1. 6. 2021|

Z dovolené do vězení. Reportéři ČT zmapovali příběh běloruského novináře Ramana Prataseviče

Odkloněný let do běloruského Minsku znovu připoutal pozornost k režimu Alexandra Lukašenka. Cílem bylo zatknout běloruského opozičního novináře Ramana Prataseviče. On a jeho přítelkyně byli zadrženi a jsou ve vězení. Proti Lukašenkovi protestoval Pratasevič už v patnácti letech a už tehdy chtěl být novinář, vzpomínají jeho rodiče a věří, že se situace v Bělorusku změní k lepšímu.
1. 6. 2021|