TÉMA

Slezské zemské muzeum

Jak knížata z Lichtenštejna rozvíjela region. Na výstavě jsou k vidění díla milionové hodnoty

Lichtenštejnové vládli na Opavsku a Krnovsku celá čtyři století. Území pozvedli kulturně i hospodářsky. Teď se knížecí rod do regionu alespoň na chvíli vrátil, a to do Slezského zemského muzea, které zve na výstavní projekt roku, mapující jejich vládu.
13. 7. 2023|

Rekonstruovaný památník v Hrabyni opět připomene těžká válečná léta

Národní památník druhé světové války v Hrabyni na Opavsku po rozsáhlé rekonstrukci opět bude moci navštívit veřejnost. Přibližně čtyřicet milionů korun stál nákup moderní audiovizuální techniky, světel, vitrín či výroba nebo úprava exponátů. Slezské zemské muzeum získalo dotaci 35 milionů korun. Dalších přibližně pět milionů investovalo ze svého rozpočtu. Výstavu Těžká léta 1938–1945 uvidí zájemci v sobotu 29. dubna.
24. 4. 2023|

Vytvořil vždy nové řešení a tím i identitu místa. Architekt Bauer proměňoval Slezsko

Stopadesáté výročí narození slavného architekta Leopolda Bauera si v těchto dnech připomínají hned na několika místech. Krnovský rodák za sebou nejen ve Slezsku nechal výjimečné a na svou dobu velmi moderní dílo. Jednu z jeho nejslavnějších staveb, bývalý obchodní dům Breda, se teď Opavané snaží zachránit.
6. 9. 2022|

Archeologové u Opavy vykopávají pravěké kostry. Mrtví skončili v zásobárnách jídla

Unikátní nález odkryli archeologové v Neplachovicích na Opavsku. Zachovalé ostatky šesti pravěkých lidí staré asi čtyři tisíce let ukrývaly zásobnicové jámy více než metr a půl pod zemí. Pracovníci Slezského zemského muzea v Opavě předpokládají, že koster může být na místě daleko víc. Archeologické práce dál pokračují.
25. 10. 2021|