TÉMA

Péter Márki-Zay

Podle Orbána není Putin válečným zločincem. Budapešť lavíruje v konfliktu na Ukrajině

Maďarský premiér Viktor Orbán znovu připomněl, jak moc se jeho pohled na ruskou agresi proti Ukrajině liší od západních lídrů. V rozhovoru pro německý Bild řekl, že Vladimir Putin není válečný zločinec, Ukrajina už není suverénní stát a vojáci jí dojdou dřív než Rusku. Zopakoval, že chce hlavně mír. Vláda v Budapešti s Moskvou i přes invazi dál udržuje hospodářské a politické vztahy. Všechny sankce i pomoc napadené zemi ale nakonec vždy schválila.
28. 6. 2023|

Orbán slaví volební vítězství. Porazil prý levici, byrokraty i Zelenského

Maďarský premiér Viktor Orbán se prohlásil za vítěze nedělních parlamentních voleb a následně v projevu kritizoval bruselskou byrokracii i ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Po sečtení více než 99 procent odevzdaných hlasů má Orbánova konzervativní strana Fidesz přes 53 procent hlasů.
4. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 11:48|

V maďarských volbách znovu vyhrál Orbánův Fidesz

Podle odhadů výsledků parlamentních voleb v Maďarsku získala nejvíce hlasů konzervativní strana Fidesz současného premiéra Viktora Orbána. Fidesz, který v Maďarsku vládne od roku 2010, tak zůstane u moci další čtyři roky, a navíc pravděpodobně posílí svou ústavní většinu.
3. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 06:11|

V maďarských volbách rozhodne postoj voličů k válce na Ukrajině, ale i LGBT otázkám

Maďarské parlamentní volby staví zemi na rozhodující křižovatku. Poměr sil favoritů je velmi těsný. Podle jednoho z posledních průzkumů měl Fidesz, strana konzervativního premiéra Viktora Orbána, jen dvoubodový náskok před opoziční koalicí šesti stran Společně pro Maďarsko. Velkým tématem voleb je válka na Ukrajině a Orbánovy vazby na ruského prezidenta Vladimira Putina, zároveň se ale koná i referendum o LGBT otázkách, které má k volbám přilákat více konzervativních voličů Fideszu.
3. 4. 2022|

Orbán se zaměřuje na zkrocení cen, Márki-Zay slibuje euro. V Maďarsku začala předvolební kampaň

V Maďarsku oficiálně začala předvolební kampaň, o novém parlamentu se rozhodne 3. dubna. Premiér Viktor Orbán v projevu o stavu země slíbil prodloužení platnosti cenového maxima u pohonných hmot. Jeho strana Fidesz bude vůbec poprvé čelit sjednocené opozici, nad kterou má podle průzkumů mírnou převahu. I tak se čeká nejtěsnější souboj za poslední dekádu, upozorňuje zpravodaj ČT Petr Obrovský.
12. 2. 2022|

„Být konzervativcem neznamená být členem Putinova fanklubu.“ V Maďarsku začíná volební kampaň

Do dubnových parlamentních voleb je v Maďarsku ještě daleko, přesto premiér Viktor Orbán zahajuje zahřívací kolo kampaně. Na jedné straně zvyšuje platy a důchody, na druhé zostřuje rétoriku proti sexuálním menšinám, migrantům a Evropské unii. Podle pozorovatelů reaguje na první reálnou hrozbu své kontinuální jedenáctileté vlády. Konzervativní ekonom Péter Márki-Zay vyhrál primárky spojenectvím šesti opozičních stran a chystá se premiéra vyzvat na volební souboj.
23. 11. 2021|

V Budapešti v den výročí povstání demonstrovali příznivci i odpůrci vlády

Do budapešťských ulic při příležitosti 65. výročí protisovětského povstání vyrazily desetitisíce Maďarů. Demonstrace na sobotu svolali jak stoupenci premiéra Viktora Orbána, tak jeho odpůrci. Maďarsko příští rok čekají parlamentní volby. V nich bude Orbán poprvé od nástupu k moci v roce 2010 čelit jednotné frontě opozičních stran, napsala agentura Reuters.
23. 10. 2021Aktualizováno23. 10. 2021, 19:47|

Orbánovým vyzyvatelem má být konzervativní starosta Márki-Zay

Vyzyvatelem maďarského premiéra Viktora Orbána v parlamentních volbách v příštím roce bude pravděpodobně Péter Márki-Zay. Po sečtení zhruba 60 procent hlasů z primárních voleb opozice vede tento konzervativní starosta se ziskem přibližně 60 procent hlasů. Jeho oponentka, europoslankyně Klára Dobrevová už uznala svou porážku.
17. 10. 2021|

Europoslankyně a regionální politik bojují o post jedničky maďarské opozice

V Maďarsku končí druhé kolo opozičních primárek. Voliči v něm rozhodují, kdo bude na jaře v čele společné kandidátky pro parlamentní volby. Finalisté jsou dva: europoslankyně Klára Dobrevová a komunální politik Péter Márki-Zay. O vyzyvateli Viktora Orbána by mělo být jasno nejpozději v pondělí.
17. 10. 2021|