TÉMA

Dlouhý covid

Dlouhý covid nemusí být moc dlouhý. U očkovaných je to ještě lepší, ukázal izraelský výzkum

Většina příznaků takzvaného dlouhého covidu u lidí, kteří prodělali mírnou formu nákazy, zmizí do jednoho roku. Vyplynulo to z rozsáhlé izraelské studie, která zkoumala dva miliony lidí.
12. 1. 2023|

Dlouhý covid zůstává neznámou, upozornil Válek

Česká společnost se už o nemoci covid-19 hodně naučila a také ví, jak se mu bránit, řekl v Událostech, komentářích ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Připomněl, že nejdůležitější ochranou je i nadále očkování, což potvrdil i hlavní epidemiolog IKEMu a vedoucí skupiny MeSES Petr Smejkal. Oba se ale shodli na tom, že velkou neznámou je stále takzvaný dlouhý covid, který působí vážné zdravotní problémy. Nedá se zatím odhadnout, kdo je dlouhým covidem nejvíce ohrožen.
25. 10. 2022|

Dvě třetiny pacientů s dlouhým covidem jsou ženy. Příčinou může být jiná imunitní reakce

Ženy tvoří téměř dvě třetiny pacientů, kteří trpí dlouhotrvajícími zdravotními komplikacemi v návaznosti na onemocnění covidem-19. Informoval o tom server Independent s odvoláním na studii, která se uskutečnila v několika zemích. Podle vědců by odlišná imunitní reakce na nemoc mohla být způsobena rozdíly mezi pohlavími.
14. 10. 2022|
Doporučujeme

Omikron je sice méně smrtící, ale zvyšuje obavy ohledně dlouhého covidu

Podle řady expertů může být dlouhý covid pro lidstvo větším problémem než samotná pandemie. A varianta omikron, která dokázala v řadě zemí nakazit téměř polovinu populace, tyto obavy výrazně zvyšuje –⁠ především proto, jak se stále ještě málo ví o tomto fenoménu.
14. 2. 2022|

Zhoršení se nevyhneme, nově nakažení jsou převážně mladí, říká epidemiolog Smejkal

Trend nových nákaz koronavirem v Česku na podzim znovu stoupá, počet dvakrát v tomto týdnu překonal tisícovku. Epidemiolog Petr Smejkal předpokládá, že zhoršení epidemické situace se nelze vyhnout. Nově nakažení jsou dle něj hlavně mladí, ale i starší skupiny obyvatel, kterým vyprchala imunita z očkování. V Interview ČT24 proto apeloval na pokračování ve vakcinaci.
8. 10. 2021|