TÉMA

Nezákonnost

Ústavní soud vyhověl stížnosti na pandemické omezení pro žáky. Poprvé rozhodoval předseda Baxa

Nejvyšší správní soud (NSS) se musí znovu zabývat návrhem na zpětné vyslovení nezákonnosti pandemického opatření z dubna 2021, které podmiňovalo účast na školní výuce negativním testem na covid-19, případně očkováním nebo prodělanou nemocí. Ústavní soud (ÚS) ve středu podruhé vyhověl stížnosti podané jménem dětí, které nemoc prodělaly a měly laboratorně potvrzené protilátky. Sporné opatření ale výjimku pro lidi s protilátkami neobsahovalo, děti se tak musely dvakrát týdně testovat.
8. 11. 2023|

Praha zatím nemusí platit za licence k Opencard. Soud zamítl žalobu firmy eMoneyServices

Městský soud v Praze zamítl žalobu společnosti eMoneyServices (EMS) ve sporu kolem Opencard. Firma žalovala hlavní město, aby jí zaplatilo dluh přibližně čtyřicet milionů korun za neoprávněné užívání licencí ke kartě. ČT to řekl mluvčí soudu Adam Wenig. Rozsudek není pravomocný, strany se ještě mohou odvolat. Obvodní soud pro Prahu 2 aktuálně řeší náhradu pro bývalého primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) za sedm let nezákonného stíhání v kauze Opencard. Po státu požaduje 7,6 milionu korun.
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 20:31|

Senátoři většinou odmítají Zemanova kandidáta na ústavního soudce Poledníka

Senát asi neschválí nominaci bývalého místopředsedy České advokátní komory Petra Poledníka na ústavního soudce. Vedle senátorů STAN ji nepodpoří pravděpodobně ani frakce ODS a TOP 09, uvedl ve středu její předseda Zdeněk Nytra. Jejich kluby mají v Senátu většinu. Poledníka nominoval prezident Miloš Zeman jako nástupce Kateřiny Šimáčkové, která přešla loni k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 11:18|

Lídři ze Středočeského kraje diskutovali o stavu demokracie v Česku

Politici reprezentující vládní strany vyzdvihli v debatě volebních lídrů ze Středočeského kraje úroveň demokracie v České republice. Část opozičních politiků proti současnému stavu měla dílčí výhrady, obávají se zejména toho, aby se pojetí demokracie nesmrsklo jen na volby. V debatě zazněl i povzdech nad chybějícím zákonem o obecném referendu. Hosty byli Stanislav Grospič (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Karel Havlíček (ANO), Vít Rakušan (PirátiSTAN), Radek Rozvoral (SPD), Jan Skopeček (SPOLU) a Libor Žofka (PŘÍSAHA). Debatu moderovala Světlana Witowská.
2. 10. 2021|

Čínská centrální banka považuje veškeré kryptoměnové transakce za nezákonné

Čínská centrální banka označila všechny kryptoměnové transakce za nezákonné. Uvedla rovněž, že tyto transakce musí být zakázané, informovala agentura Bloomberg. Zpráva vedla k oslabení nejznámější kryptoměny bitcoin i dalších digitálních měn.
24. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 14:58|