TÉMA

AUKUS

USA a Austrálie prohlubují bezpečnostní spolupráci, Washington pomůže Canbeře s výrobou raket

Spojené státy pomohou Austrálii vybudovat raketový průmysl. Podle agentury AFP to v sobotu po jednání v Brisbane uvedli ministři obrany obou zemí. Agentura Bloomberg napsala, že jde o další krok v prohlubování americko-australské bezpečnostní spolupráci ve snaze čelit čím dál asertivnější Číně.
29. 7. 2023|

Čínský ministr kritizoval USA. Vadí mu jejich vojenské spolupráce v Tichomoří

Čínský ministr obrany Li Šang-fu v neděli odsoudil vytváření vojenských aliancí „podobných NATO“ v oblasti Asie a Tichomoří. Li ve svém vyjádření na asijském bezpečnostním fóru v Singapuru narážel na Spojené státy, které posilují obrannou spolupráci se zeměmi regionu v reakci na rozpínavost Pekingu, uvedla agentura AFP. Americký šéf obrany Lloyd Austin naopak varoval Čínu před nezodpovědným chováním.
4. 6. 2023|

Austrálie si koupí až pět amerických jaderných ponorek, oznámil Bílý dům

Austrálie zakoupí tři americké ponorky s jaderným pohonem typu Virginia. Součástí dohody je rovněž opce na nákup dalších dvou. Informoval o tom nejprve bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan, následně to na schůzce s britským a australským premiérem potvrdil i americký prezident Joe Biden. Ponorky by měly být dodávány od roku 2030.
13. 3. 2023Aktualizováno13. 3. 2023, 23:59|

Austrálie oznámila, že s Francií urovná spor o ponorky

Australská vláda se dohodla s francouzskou společností Naval Group na urovnání kvůli loňskému zrušení smlouvy na dodávky ponorek, uvedl australský premiér Anthony Albanese. Austrálie podle něj zaplatí francouzské firmě 555 milionů eur (13,7 miliardy korun).
11. 6. 2022|

Putin a Si Ťin-pching se vzájemně podpořili. Nelíbí se jim kroky Západu a bojkot olympiády

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching se v telefonátu navzájem podpořili v zahraničněpolitických otázkách. Oba podle Kremlu negativně ohodnotili vznik bezpečnostních paktů, v nichž figurují Spojené státy. Podle čínského prezidenta se „jisté síly“ pod rouškou demokracie vměšují do vnitřních záležitostí obou zemí a pošlapávají mezinárodní právo.
15. 12. 2021|

Spor Macrona a Morrisona kvůli nákupu ponorek se vyhrocuje

V australských médiích se v úterý objevila uniklá textová zpráva z komunikace mezi australským premiérem Scottem Morrisonem a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, která naznačuje, že Francie věděla o úmyslu Austrálie odstoupit od velké zbrojní zakázky na dodávku dvanácti ponorek francouzské firmy Naval Group. Francie přitom tvrdí, že byla rozhodnutím Austrálie zcela zaskočena. Morrison se v pondělí rovněž ohradil proti obvinění ze lži, které dříve vznesl Macron. Prohlásil, že odmítá urážky a pomluvy směřující na Austrálii.
2. 11. 2021|

„Nemyslím si to, já to vím.“ Macron trvá na tom, že ho australský premiér obelhal

Francouzský prezident Emmanuel Macron řekl, že australský premiér Scott Morrison mu v září lhal ohledně zrušení kontraktu na stavbu ponorek. Zároveň naznačil, že je zapotřebí více úsilí k obnovení důvěry mezi oběma spojenci. Americký prezident Joe Biden řekl, že Spojené státy se zachovaly ohledně kontraktu neobratně.
1. 11. 2021|

Americká jaderná ponorka narazila v Jihočínském moři do neznámého objektu

Patnáct amerických námořníků utrpělo v sobotu lehčí zranění, když jaderná ponorka USS Connecticut narazila v Jihočínském moři do „neznámého objektu“. S odvoláním na americké námořnictvo o tom informoval server BBC News. Podle námořnictva je plavidlo třídy Seawolf plně funkční a jaderná pohonná jednotka nebyla poškozena. Ponorka zamířila k americkému ostrovu Guam.
8. 10. 2021|

Čína je pro EU systémovým protivníkem, řekl na summitu Michel

Evropská unie musí jednat aktivněji a samostatněji v obranné a bezpečnostní politice, zároveň ale dbát na partnerství s USA a dalšími spojenci v NATO. Po neformálním jednání prezidentů a premiérů členských zemí, které nepřineslo konkrétní závěry, to uvedl předseda Evropské rady Charles Michel. Lídři unijních zemí se bavili o posilování společné obrany či o budoucích vztazích s Čínou, jejich rozdílné názory však pracovní večeře ve Slovinsku nesjednotila. Několik politiků včetně českého premiéra Andreje Babiše (ANO) krátce hovořilo o potřebě společně řešit růst cen energií, na větší debatu však nedošlo.
6. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 13:19|

Nový pakt, rozkol mezi spojenci. O co se hraje na opačné straně zeměkoule?

Bezpečnostní pakt AUKUS, který minulý týden uzavřely Spojené státy, Velká Británie a Austrálie, naznačuje rostoucí americký zájem o region východní Asie, kde se stále asertivněji prosazuje i konkurenční Čína. Vytváření západní protiváhy Pekingu se ale neděje jednotně – své zájmy v regionu má totiž i Francie, která součástí amerického paktu není a anglosaskou iniciativu kritizuje.
24. 9. 2021|

Británie, USA a Austrálie ohlásily nový bezpečnostní pakt, kritizují jej Paříž i Peking

Spojené státy, Velká Británie a Austrálie oznámily nový bezpečnostní pakt, který jim umožní sdílet pokročilé technologie, včetně těch potřebných k výrobě ponorek na jaderný pohon. Cílem aliance je posílit bezpečnost v Indo-Pacifiku. Austrálie kvůli tomu zrušila mnohamiliardovou dohodu o nákupu francouzských ponorek, což ostře kritizuje Paříž. Podle Číny by se zase země měly „zbavit mentality z dob studené války a ideologických předsudků“.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 06:16|