TÉMA

Invalidita

Stát chce zlepšit situaci lidí s handicapem na trhu práce, nabídka pozic je ale omezená

Úřad práce se snaží zvýšit zaměstnanost lidí s handicapem. Aktuálně eviduje přes čtyři sta tisíc lidí v produktivním věku s nějakým stupněm přiznané invalidity, zaměstnání má necelá polovina. Úředníci se je snaží propojovat s firmami. Do budoucna chce stát chráněný trh práce utlumit a podpořit začleňování znevýhodněných pracovníků na tom otevřeném.
27. 1. 2024|

Úřady někdy odpírají vyšší příspěvek na péči nebo snižují invalidní důchod, přestože se stav pacienta nelepší

Lékaři i odborná centra se stále častěji setkávají s pacienty, kterým úřady odpírají vyšší příspěvek na péči nebo snižují invalidní důchod – přestože se jejich stav nelepší. Mnohdy se to týká onkologicky nemocných, nevidomých nebo lidí s roztroušenou sklerózou. Stalo se to i tématem pro zástupce ministerstva a vedení sněmovního sociálního výboru.
9. 11. 2023|

Udělování invalidních důchodů provázejí nejasnosti. Nastartovat změnu má jednání zúčastněných

Někteří onkologičtí pacienti, nevidomí i lidé s roztroušenou sklerózou mají problém získat invalidní důchod. Podle lékařů i odborných center takových případů přibývá. O úskalích teď budou poprvé jednat organizace, politici i správa sociálního zabezpečení.
25. 4. 2023|

Lidé s invalidní penzí třetího stupně mohou v Česku využít veřejnou dopravu za polovinu ceny

Lidé s invalidní penzí třetího stupně mohou od pátku po Česku cestovat veřejnou dopravou za poloviční cenu stejně jako senioři či děti a studenti. Prokázat se ale musí QR kódem, který jim vydá Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Je možné získat ho na dálku přes její portál nebo osobně v jejích pobočkách. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) jednotlivé členské státy EU mají jiné nastavení slev a mělo by se hledat celoevropské řešení.
1. 7. 2022|

Španělští plavčíci pomáhají lidem s postižením při koupání v moři, využívají i speciální pomůcky

Plavčíci z pláže Nova Icaria, která se nachází kousek od centra Barcelony, pomáhají lidem se zdravotním postižením. Během uplynulého týdne se zaměřili na ty, kteří byli v době pandemie „uvězněni“ ve svých domovech, nemocnicích nebo pečovatelských domech. Plavčíci připravili speciální pomůcky, jež lidem s postižením umožňují nebo usnadňují pohyb ve vodě. Hlavní koordinátorka týmu sdělila, že je pro plavčíky zadostiučiněním, když vidí šťastné lidi, kteří se dostanou do moře.
31. 7. 2021|