TÉMA

Ekonomická situace

Taliban vládne už dva roky celému Afghánistánu. Situace je těžká hlavně pro ženy

Na konci srpna uběhnou dva roky od chvíle, kdy Afghánistán opustil poslední americký voják. Stalo se tak poté, co hnutí Taliban překvapivou a bleskovou ofenzivou obsazovalo jedno město za druhým, až  získalo i metropoli Kábul. Dvacetiletá válka skončila, ale Afghánce dnes trápí hlad a špatná ekonomická situace. Zvlášť těžkou situaci zažívají ženy a dívky.
2. 8. 2023|

Ve financích se orientuje jen zhruba každý druhý Čech, největším problémem jsou úvěry

Jen asi každý druhý obyvatel Česka se dokáže orientovat ve financích. Vyplývá to z průzkumu České bankovní asociace a agentury Ipsos. Vlivem ekonomické krize ale domácnosti začaly nad svým rozpočtem víc přemýšlet, snížily výdaje a úspory začaly víc chránit. Problémem ale zůstávají úvěry, kdy si lidé třeba nedokážou dobře spočítat, kolik přeplatí. A půjčují si i na zbytné věci.
20. 7. 2023|

Švédsko a Finsko se kvůli ruské invazi bojí o bezpečnost, na Turecko dopadá válka ekonomicky

Středeční jednání mezi Tureckem, Finskem a Švédskem o rozšíření NATO nepřinesla výraznější pokrok a datum dalších rozhovorů strany zatím nestanovily. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na své zdroje v turecké vládě. Dvojice severských zemí se chce k NATO přidat z obav o vlastní bezpečnost kvůli ruské agresi proti Ukrajině. Turecko cítí dopady války spíš v hospodářské rovině, neboť prohloubila tamní už tak tíživou ekonomickou situaci.
28. 5. 2022|

Češi hodnotí ekonomickou situaci svých domácností nejlépe za dvacet let, ukázal průzkum

Se svými příjmy snadno vychází 58 procent Čechů. Problémy naopak přiznává čtyřicet procent lidí. Hodnocení ekonomické situace vlastní domácnosti je tak nejlepší od roku 2002, kdy Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) s tímto průzkumem začalo. Za chudou považuje svou domácnost pětina lidí, což je dosud nejméně. Hodnocení hospodářského stavu se stabilně zlepšuje od roku 2013.
29. 7. 2021|