TÉMA

Opium

Americké vojáky vystřídali drogově závislí. Taliban v boji proti opiu využívá bývalou základnu

Taliban vyhlásil v Afghánistánu válku drogám. Zakázal pěstování máku i výrobu opia a pervitinu. Závislé, kteří žijí na ulicích, v raziích přesouvá do přeplněných odvykacích center. Maková pole však byla ve válkou poznamenané zemi na hranici ekonomického kolapsu jediným zdrojem obživy pro část tamních zemědělců, kteří nyní nemají pro svá vyprahlá pole alternativu. Produkce opia v Afghánistánu přitom paradoxně roste. Do výroby a pašování jsou zapojeni příslušníci Talibanu, islamistického hnutí, které zákaz samo vydalo.
17. 4. 2023|

Taliban poprvé od převzetí moci v Afghánistánu jednal v Evropě

Delegace afghánského vládnoucího islamistického hnutí Taliban vedla první oficiální jednání v Evropě od srpnového převzetí moci v Afghánistánu. Setkání za zavřenými dveřmi se konala v hotelu v horách nad norskou metropolí Oslo. Třídenní rozhovory, které se mají zabývat především zmírněním humanitární krize v zemi, začaly v neděli přímým setkáním mezi zástupci Talibanu a občanské společnosti.
24. 1. 2022Aktualizováno24. 1. 2022, 22:12|

Ekonomika Afghánistánu stojí na pokraji kolapsu, pěstitelům opia se však daří čím dál lépe

Vlády v Kábulu se mění, výnosný obchod s afghánským opiem však zůstává a dokonce se mu daří lépe než kdy dřív. Proti produkci omamné látky se v minulosti stavěli prozápadní lídři země a oficiálně ji zakazuje i hnutí Taliban. Centrum pěstování máku a obchodu s opiem se přitom nachází v jeho tradiční baště, v provincii Kandahár.
5. 10. 2021|

Taliban se zmocnil dalších metropolí. Ovládl důležitý Kunduz a Saripúl

Islamisté z Talibanu dobyli další tři provinční metropole. Na severu země získali klíčové město Kunduz ze stejnojmenné provincie u hranic s Tádžikistánem. Ovládli rovněž Saripúl na severozápadě země a později i město Tálikán, které je správním střediskem severoafghánské provincie Tachár. Informují o tom zahraniční agentury. V moci radikálů už tak je pět správních středisek.
8. 8. 2021Aktualizováno8. 8. 2021, 18:55|
Doporučujeme

Taliban je jako franšíza a Afghánistán se stal hřištěm pro regionální mocnosti, píše analytik Martin

Afghánská vláda rychle ztrácí kontrolu nad zemí, z níž se stáhly jednotky koalice vedené USA. Mocenské vakuum zaplňují především velitelé lokálních ozbrojených skupin. Mnozí z nich se hlásí k islámskému hnutí Taliban, další chtějí hájit své obce proti němu. A šanci zaplnit místo po Američanech cítí také regionální mocnosti: Čína, Indie, Pákistán, Írán i Rusko. Situaci pro web UnHerd rozplétá bývalý voják a autor řady textů o konfliktech nejen v Afghánistánu působící mimo jiné na londýnské King's College Mike Martin.
30. 7. 2021|