TÉMA

Hlasování o důvěře

Italský premiér Draghi oznámil rezignaci. Prezident Mattarella ji ale odmítl

Italský premiér Mario Draghi ve čtvrtek oznámil, že rezignuje. Podle agentury Reuters uvedl, že nechce stát v čele kabinetu, který ztratil podporu jedné z klíčových koaličních sil. Italská vláda ve čtvrtek vyšla vítězně z hlasování o důvěře, zástupci koaličního Hnutí pěti hvězd (M5S) pro ni ale nezvedli ruku. Italský prezident Sergio Mattarella ale následně demisi premiéra Draghiho odmítl, vyplývá z prohlášení prezidentovy kanceláře.
14. 7. 2022Aktualizováno14. 7. 2022, 20:43|

Fialova vláda získala důvěru sněmovny, podpořili ji všichni přítomní koaliční poslanci

Poslanecká sněmovna vyslovila důvěru kabinetu Petra Fialy (ODS). Premiér o ni požádal dolní komoru již ve středu dopoledne, ale rozprava trvala do čtvrtečního rána, kdy byla schůze přerušena kvůli jiné, mimořádné. Znovu pokračovala večer, hlasování začalo po necelé hodině. Když vláda získala díky hlasům 106 koaličních poslanců důvěru, skončilo historicky zdaleka nejdelší jednání o důvěře nebo nedůvěře. V součtu dvou částí trvalo přes 23,5 hodiny.
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 23:41|

Žádost Fialovy vlády o důvěru se protáhla. Sněmovna jednala 22 hodin, pokračovat bude večer

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) stále nemá důvěru poslanců. Po dni a noci debat bylo jednání na žádost SPD ve čtvrtek ráno přerušeno, poslanci se k němu vrátí v šest večer. Za 22 hodin jednání sněmovna už vyslechla kritické i podpůrné projevy, premiér hned v úvodu prohlásil, že cílem jeho kabinetu je dostat Česko mezi nejvyspělejší země světa. Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) i předseda hnutí SPD Tomio Okamura novou vládu naopak kritizovali. Důvěru by s ohledem na poslanecké počty nicméně získat měla.
12. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 16:56|

Nová vláda se letos sejde ještě dvakrát, zasedne i mezi svátky. O důvěru požádá v polovině ledna

Noví ministři jsou ve funkcích a plánují, že budou pracovat i mezi svátky. Oproti dosavadnímu Babišovu kabinetu se budou členové vlády Petra Fialy (ODS) scházet ve středu, letos mají na programu ještě dvě schůze. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se na nich chce zabývat scénáři pro případné šíření nakažlivější varianty koronaviru omikron, ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) zase chystá předvánoční zahraniční cestu.
18. 12. 2021|

Kalousek trvá na omluvě od Babiše. Odvolal se a případ se vrací k soudu

Bývalý ministr financí a exšéf TOP 09 Miroslav Kalousek trvá na omluvě za výroky premiéra Andreje Babiše (ANO) pronesené na půdě Poslanecké sněmovny. Proti rozhodnutí, že se Babiš za svá slova omlouvat nemusí, podal Kalousek odvolání. České televizi to potvrdil mluvčí okresního soudu Praha-západ Dominik Duchoň. Premiér o Kalouskovi v roce 2018 mimo jiné prohlásil, že rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“. Jednání sněmovny tehdy přenášela televize.
7. 9. 2021|

Babiš se Kalouskovi nemusí omlouvat za výroky ve sněmovně, rozhodl nepravomocně soud

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nemusí omlouvat bývalému poslanci Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) za výroky, které o něm pronesl v Poslanecké sněmovně. Ve středu o tom rozhodl soud, podle nějž by případnou odpovědnost za premiérova slova beztak nesl stát, nikoliv Babiš osobně. Verdikt není pravomocný. Premiér o svém politickém rivalovi prohlásil, že rozkrádal ministerstvo obrany a „zabil lidi cez padáky“.
28. 7. 2021Aktualizováno28. 7. 2021, 12:52|