TÉMA

Rodičovství

V Česku se loni narodilo zhruba 92 tisíc dětí, byl to jeden z nejslabších roků v historii

Porodnost v Česku je na rekordně nízkých hodnotách. Jak ukazují data z velkých nemocnic, vloni přišlo na svět tak málo dětí, že půjde o jeden z vůbec nejslabších populačních ročníků. Oproti předloňskému roku počty novorozenců klesly zhruba o devět procent. Navíc se podobným tempem snížily už druhý rok v řadě.
7. 1. 2024|
Doporučujeme

Jak utišit a uspat plačící dítě. Mezinárodní vědecký tým tvrdí, že zná recept

Novou naději může přinést vyčerpaným rodičům zjištění japonských a italských vědců, kteří zkoumali, jak utišit plačící miminko. Tvrdí, že je potřeba s ním nejdříve chodit a pak si s ním na osm minut sednout. O své poznatky se podělili v časopisu Current Biology.
14. 9. 2022|

Transsexuální muži by mohli mít vlastní děti. Vědcům se v laboratoři podařilo vypěstovat jejich vajíčka

Nová technika umožňuje vypěstovat vajíčka z vaječníků transsexuálních mužů, a to dokonce i po letech testosteronové terapie. Podle autorů tohoto výzkumu by to transmužům mohlo v budoucnu přinést nové způsoby, jak si založit rodinu.
11. 5. 2022|

Soud EU podpořil stejnopohlavní páry. Rodičovská práva podle něj platí ve všech zemích stejně

Soudní dvůr Evropské unie svým rozsudkem podpořil stejnopohlavní páry, když rozhodl, že rodiče zapsaní v dokladech dítěte v jedné ze zemí EU mají bez ohledu na pohlaví stejná rodičovská práva i ve zbylých státech sedmadvacítky. Verdikt se týká případu dvou žen, Bulharky a Britky, které uzavřely manželství ve Španělsku a tam také byly zapsány do rodného listu narozeného dítěte jako jeho matky. Bulharsko však odmítalo tento stav uznat a vydat dítěti cestovní doklady.
14. 12. 2021|

Ústavní soud odmítl škrtat v zákonech, osvojení dítěte registrovaného partnera zůstává nemožné

Ústavní soud (ÚS) odmítl návrh Obvodního soudu pro Prahu 5, který mohl přiblížit registrované partnerství na úroveň manželství. Pražský soud navrhoval zrušit pasáž občanského zákoníku, jež obecně stanovuje, které okruhy práv a povinností spojených s manželstvím se vztahují také na registrované partnerství – a chybí mezi nimi osvojení dítěte registrovaného partnera. Podle ústavních soudců měl návrh mířit spíše na jinou, konkrétnější část občanského zákoníku, vyplývá z usnesení zpřístupněného v databázi soudu.
26. 7. 2021|