TÉMA

Důlní neštěstí

Důlní neštěstí v Kazachstánu má už 45 obětí. Jeden horník se stále pohřešuje

Počet obětí požáru uhelného dolu Kostěnko u města Karaganda v Kazachstánu vzrostl na 45, jeden horník se nadále pohřešuje. Podle agentury Reuters to oznámily záchranné složky této středoasijské země. Na místě neštěstí pokračují pátrací práce.
29. 10. 2023Aktualizováno29. 10. 2023, 18:01|

Devět lidí se zranilo při důlním neštěstí na Slovensku, čtyři z nich těžce

Devět lidí se zranilo, z toho čtyři těžce, v uhelném dole v Novákách na západním Slovensku, když tam podle jeho šéfa Stanislava Gurského začal hořet nahromaděný metan. Čtyři vážně zraněné osoby v kritickém stavu a v umělém spánku přepravily podle záchranářů vrtulníky do nemocnic. Provozovatel dolu uvedl, že na místě neštěstí se nacházelo devět zaměstnanců. Gurský řekl, že v dole nedošlo k výbuchu, jak o tom původně informovala některá média.
26. 4. 2023|

Po důlním neštěstí v Číně zůstává 49 pohřešovaných, pátrání pozastavil další sesuv

Pátrání po 49 lidech, kteří jsou pohřešováni po středečním důlním neštěstí v Číně, muselo být kvůli dalšímu sesuvu půdy pozastaveno. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na čínská státní média. Podle nich je dosavadní bilance neštěstí čtyři mrtví a šest zraněných.
23. 2. 2023|

Po důlním neštěstí na severu Číny se pohřešují desítky lidí

Nejméně dva lidé zahynuli a více než padesát dalších se pohřešuje po neštěstí, které se stalo v uhelném dole v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní média, podle nichž se zatím podařilo vyprostit šest zraněných.
22. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 18:14|

Výbuch v Dole ČSM způsobil přírodní jev, zjistili vyšetřovatelé. Policie nikoho neobvinila

Policie nikoho neobvinila kvůli výbuchu v Dole ČSM na Karvinsku v roce 2018, při kterém zemřelo třináct horníků, a případ odložila. Neštěstí způsobil přírodní jev, šlo o výron metanu, mírný otřes a následné tři výbuchy v těsném sledu za sebou. Vyplývá to z výsledků práce mezinárodního vyšetřovacího týmu, jenž vznikl v lednu 2019. Informoval o tom ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.
5. 1. 2023Aktualizováno5. 1. 2023, 15:47|

Do minulosti tuzemské dobročinnosti. Soudržnost lidé předvedli i po příbramské důlní tragédii

Dobročinné sbírky patří mezi neodmyslitelné součásti Vánoc, neomezují se ale jen na sváteční čas. O soucitné a účastné povaze lidí v Česku jsme se mohli přesvědčit naposledy v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině, předtím například při povodních v letech 2002 i 1997. Solidarita Čechů má však mnohem delší historii, ostatně nezisková humanitární organizace Charita byla založena už před sto lety. Pokud bychom ale šli ještě dál, narazili bychom na událost, která před 130 lety vyvolala mimořádnou vlnu pomoci.
26. 12. 2022|

Neštěstí v tureckém dole má desítky obětí

Páteční exploze v uhelném dole na severu Turecka si vyžádala jednačtyřicet obětí, dalších jedenáct osob je zraněných v nemocnici, oznámil v sobotu z místa neštěstí turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Uvedl také, že záchranné práce už skončily, poslední horník, po němž se ještě pátralo, byl nalezen rovněž mrtvý. Informovala o tom agentura Anadolu.
15. 10. 2022Aktualizováno15. 10. 2022, 16:42|

V zatopeném dole v Mexiku čeká deset horníků na záchranu

Víc než týden se snaží záchranáři vytáhnout ze zatopeného dolu v Mexiku deset horníků. Voda zaplavila důl poté, co se propadla stěna šachty. Na povrch se hned v první den havárie podařilo dostat pět horníků, se zbytkem ale nemají záchranné týmy zatím kontakt.
11. 8. 2022|

Záchranáři v Mexiku se snaží vysvobodit horníky ze zatopeného dolu

Více než tři stovky vojáků a dalších lidí se v Mexiku účastní záchranné akce, jejímž cílem je vysvobodit z podzemí deset horníků, kteří jsou už téměř čtyři dny uvězněni v zatopeném uhelném dole. V neděli o tom informoval zpravodajský server BBC News.
7. 8. 2022|

Před 130 lety zasáhlo Příbram největší důlní neštěstí v Evropě. Způsobil ho zřejmě doutnající knot

Příbram si připomíná 130 let od požáru v rudném dole Marie v Březových Horách, který byl největším doloženým důlním neštěstím na území nynějšího Česka a pravděpodobně i v Evropě. Na výročí ve městě upozorňují informační panely na místech spojených s tehdejšími událostmi. V úterý si lidé připomněli tragédii z 31. května roku 1892 pietním aktem.
31. 5. 2022|

Polští záchranáři vynesli dvě těla z dolu Zofiówka. Po přeživších pátrají

Druhým dnem v černouhelném dole Zofiówka na jihu Polska pokračuje pátrání po hornících, kteří po sobotním otřesu spojeném s prudkým únikem metanu zůstali v podzemí. Záchranná operace postupuje pomalu, ztěžuje ji vysoká koncentrace metanu, uvedla zpravodajská televize TVN 24 s odvoláním vlastníka dolu, kterým je Jastrzembska Spólka Wenglowa (JSW).
24. 4. 2022Aktualizováno24. 4. 2022, 10:50|

Po silném otřesu v dole na jihu Polska zahynuli čtyři horníci, šest se pohřešuje

V černouhelném dole Zofiówka u města Jastřebje na jihu Polska došlo k silnému otřesu a rozsáhlému úniku metanu. Neštěstí si vyžádalo životy nejméně čtyř horníků, dalších šest se pohřešuje. Informace uvádějí polská média s odvoláním na vlastníka dolu, společnost Jastrzembska Spólka Wenglowa (JSW). Jde o druhé důlní neštěstí v Polsku v tomto týdnu. Nejméně tři lidé přišli v sobotu také o život při výbuchu v dole na měď ve městě Gaj v Orenburské oblasti v ruském Povolží.
23. 4. 2022Aktualizováno23. 4. 2022, 19:15|

V Litvínově si připomněli 65 obětí výbuchu v Dole Pluto. Dodnes se neví, kdo za tragédii mohl

V Litvínově si připomněli čtyřicáté výročí jedné z nejtragičtějších událostí svého druhu v poválečné české historii. Při výbuchu uhelného prachu v hlubinném Dole Pluto II dne 3. září 1981 zahynulo 65 horníků. Důlní neštěstí nikdy nebylo řádně vyšetřeno a dodnes se neví, kdo nesl za tragédii zodpovědnost.
3. 9. 2021|

Lidé si v Havířově připomněli 60. výročí neštěstí v Dole Dukla, při kterém zemřelo 108 lidí

Desítky lidí si ve středu v Havířově připomněly 60. výročí nejtragičtějšího poválečného důlního neštěstí v Česku, při kterém v Dole Dukla zahynulo 108 horníků. Pamětníci události, příbuzní zemřelých, bývalí horníci, zástupci města i těžební společnosti OKD se sešli u památníku se jmény všech obětí na hřbitově v Šumbarku. Pietní akt poté pokračoval ve smuteční síni.
7. 7. 2021Aktualizováno7. 7. 2021, 15:58|