TÉMA

Kameny zmizelých

V Českém Krumlově položili první dva kameny zmizelých

První dva kameny zmizelých připomínají v Českém Krumlově židovské obyvatelky, které se za druhé světové války nevrátily z transportu. Takzvané Stolpersteine se nachází před domem v ulici Latrán v historickém centru, který obývaly Marta Žaludová a její dcera Ilsa Breuerová. Řekla to mluvčí českokrumlovské radnice Petra Nestávalová.
1. 10. 2021|

V ulicích Plzně jsou další kameny zmizelých. Pět z nich město věnovalo Romům

Dvacet dalších kamenů zmizelých, které připomínají oběti nacistické perzekuce, přibylo v pátek do chodníků na osmi místech v Plzni. Ve městě jich tak je už 77. Kromě patnácti kamenů připomínajících židovské oběti holocaustu se město k mezinárodnímu projektu poprvé připojilo i s pěti kameny věnovanými plzeňským Romům, kteří byli za války odsunuti do koncentračního tábora v Letech u Písku, řekla mluvčí magistrátu Eva Barborková.
3. 9. 2021|

Oběti nacismu v Prostějově připomíná dalších 12 kamenů. Jeden z nich patří bývalému zastupiteli Mládkovi

V ulicích Prostějova přibylo dalších dvanáct kamenů zmizelých, které připomínají oběti holocaustu. Pamětní kostky s lesklým povrchem se vkládají do chodníků před jejich domovy. Mezi oběti nacistického režimu patří i prostějovský sokol a zastupitel Jan Mládek.  Na slavnostní uložení kamene se ve čtvrtek přišly podívat i jeho vnučky, samy si však na něj nepamatují.
1. 7. 2021|