TÉMA

Zprostředkovatelé

Změnu v boji s energošmejdy přinášejí nová pravidla. Zpřísňují podmínky pro zprostředkovatele

Od července začala platit nová pravidla zpřísňující podmínky podnikání s energiemi. Odborníci si od nich slibují účinnější boj s takzvanými energošmejdy. Celá agenda nově spadá pod Energetický regulační úřad (ERÚ). Každý, kdo má problém s prodejci energií, se tak bude nově obracet právě na tuto instituci. Až dosud to kontrolovala Česká obchodní inspekce (ČOI). Už půl roku rovněž platí první část novely, díky které mohou zákazníci vypovědět bez sankcí smlouvu se zprostředkovatelem, poškození o této možnosti ale často netuší.
14. 7. 2022|

Desítky migrantů se až na letišti dozvěděly, že do Běloruska neodcestují. Istanbul klade první překážky

Turecko coby klíčová tranzitní země tvoří na svých letištích bariéry pro omezení přílivu běženců do Běloruska. Tamní úřady v pátek nepustily na palubu pravidelných spojů do Minsku Iráčany, Syřany a Jemence a z Istanbulu tak nemohly odcestovat desítky lidí. Evropská komise se chce na obdobném postupu dohodnout i s dalšími zeměmi.
12. 11. 2021|

Senátoři chtějí zpřísnit ochranu zákazníků proti energošmejdům, novelu vrátili sněmovně

Senátoři projednali novelu, jejímž cílem je zlepšit ochranu zákazníků na trhu s energiemi. Požadují ale přísnější pravidla, a proto ji s pozměňovacím návrhem vrátili poslancům. Horní komora zároveň podpořila uzákonění 26. června jako Dne odchodu okupačních vojsk. Naopak vytkla vládě nedostatečně zajištěnou přípravu českého předsednictví EU.
25. 8. 2021Aktualizováno25. 8. 2021, 17:14|

Stížností na energošmejdy neubývá, letos jich může být ještě víc než loni

Spotřebitelských podání na Energetický regulační úřad neubývá. Během letoška jich zatím regulátor ke konci května evidoval 5543, což by při přepočtu na celý rok znamenalo 13 303 podání. Za celý loňský rok jich přitom bylo podobně, 13 193. V boji s takzvanými energetickými šmejdy by měla pomoci novela energetického zákona, která je aktuálně před třetím sněmovním čtením.
24. 6. 2021|