TÉMA

Pojistka

Majitelé některých elektrokoloběžek musí platit pojištění a pro jízdu mít řidičák

Od 1. dubna začínají platit novinky v povinném ručení. Například minimální zákonný limit pojištění při škodě na majetku a zdraví se zvedá z pětatřiceti milionů na padesát milionů. A velké změny se dotknou elektrických koloběžek. I některé z nich bude nutné pojistit, registrovat a využívat jen s řidičským průkazem.
1. 4. 2024|

Majitelé domů zapomínají na pojištění. Anebo ho mohou mít zastaralé

Téměř polovina majitelů domů nemá svou nemovitost pojištěnou. A pokud mají, tak je značná část smluv zastaralá a nereflektuje současnou hodnotu domu. Podle České asociace pojišťoven je to problém především v době vysoké inflace, kdy roste cena stavebních prací i materiálů.
19. 11. 2023|

Evropská komise navrhla dočasně omezit ceny plynu. Uvolnit hodlá miliardy z unijních fondů

Evropská komise (EK) navrhla vytvořit mechanismus, který by v nadcházející zimě umožňoval dočasně omezit velkoobchodní cenu plynu. Nástroj je součástí dalšího souboru opatření, kterými chce unijní exekutiva zakročit proti energetické krizi. Nový plán také stanovuje principy pro společné nákupy plynu a uvolnil by miliardy eur z unijních fondů na pomoc firmám a domácnostem. Nezahrnuje ale dříve diskutované varianty cenového stropu.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 17:10|

Lex Dukovany projednají senátní výbory. Horní komora se má předlohou zabývat za měsíc

Senátní výbory se budou zabývat takzvaným zákonem lex Dukovany, který mimo jiné brání ruským či čínským firmám podílet se na výstavbě nového jaderného bloku. Samotnou předlohou se mají senátoři zabývat 21. července. Horní komora by podle předběžné dohody vládních a opozičních stran měla do zákona prosadit i pojistku větší parlamentní kontroly.
22. 6. 2021|