TÉMA

Monzun

Monzunové deště zabily za několik dní v Indii nejméně 66 lidí

Monzunové deště, které trvají již několik dní, zabily v Indii nejméně 66 lidí, uvedla agentura AFP s odvoláním na vládní představitele. V indické části Himálaje rovněž uvázly desítky zahraničních turistů, velká voda totiž přerušila silniční spojení. Kvůli hrozícím záplavám ve středu hlavní město Dillí zahájilo evakuaci stovek obyvatel.
12. 7. 2023|

Třetina Pákistánu je pod vodou, v povodních zemřelo jedenáct set lidí

Povodně v Pákistánu způsobené monzunovými dešti si vyžádaly už 1136 životů a podle předběžných odhadů vlády způsobily v zemi škody za nejméně deset miliard dolarů (246 miliard korun), napsal v úterý web stanice BBC. „Doslova třetina Pákistánu je teď pod vodou,“ popsala ministryně pro klima Sherry Rehmánová.
30. 8. 2022Aktualizováno30. 8. 2022, 18:44|

Ničivé záplavy v Pákistánu mají na svědomí už přes tisíc obětí

V Pákistánu zahynuly za poslední dny při záplavách, které způsobily monzunové deště, další desítky lidí. Celková bilance od června tak překročila tisíc obětí, uvedly úřady. Záplavy již postihly na třiatřicet milionů Pákistánců a způsobily také rozsáhlé škody na infrastruktuře, uvedla v pondělí agentura AFP.
29. 8. 2022|

Západ Indie sužují monzuny, v záplavách zemřelo přes sto lidí

Záplavy, které vyvolal několikadenní monzunový déšť na západě Indie, nepřežilo 125 lidí. Uvedla to agentura Reuters, údaje o obětech ale nejsou jednotné. Podle stanice BBC je ve státě Maháráštra 110 mrtvých, místní úřady, na něž se nyní odvolává agentura AFP, uvádějí 76 obětí na životech a 59 pohřešovaných.
24. 7. 2021|

Himálaj zaplavily monzunové deště, v Nepálu způsobily povodeň

Silné monzunové deště, které se v úterý přehnaly nad Bhútánem, vzaly život nejméně deseti lidem a jejich následky tvrdě zasáhly i nedaleký Nepál. Srážky rozvodnily řeky v nepálském regionu Sindhupalchok, pohřešováno je sedm osob, s evakuací zde musely pomáhat vrtulníky a do odlehlé oblasti míří ozbrojené síly.
17. 6. 2021|