TÉMA

Volný blok

Česko se ve stínu invaze překvapilo

Česko patří od prvních hodin vypuknutí války na Ukrajině mezi nejhlasitější a nejvěrnější spojence Kyjeva. Jasně o tom svědčí nejenom brzká cesta premiéra Petra Fialy (ODS) do tehdy ostřelované ukrajinské metropole, ale také vojenská i humanitární pomoc v řádu miliard nejen od státu, ale i od jednotlivců a soukromých organizací. Na druhou stranu i na Česko válka negativně dopadla – výrazně zdražily potraviny i energie, podpora napadené země navíc není po chuti zdaleka všem občanům, což ukázala opakovaná protestní shromáždění.
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 19:59|

Volný dostal podmínku za šíření poplašné zprávy o ivermektinu. Proti verdiktu se odvolal

Obvodní soud pro Prahu 7 ve středu uložil bývalému poslanci Lubomíru Volnému (Volný blok) dvouletý podmíněný trest za šíření poplašné zprávy. Podle obžaloby na sociálních sítích uvedl, že kvůli diskriminační kampani proti léku ivermektin mohou zemřít lidé. Volný vinu odmítá. V závěrečné řeči prohlásil, že je nadále přesvědčen o pravdivosti informace. Proti verdiktu se na místě odvolal.
7. 12. 2022|

„Dezinformační média 'obohacovala' veřejnost o myšlenky generované prokremelskou propagandou,“ uvádí zpráva o extremismu

Xenofobně-populistické subjekty a aktivisté v loňském roce částečně upustili od výpadů proti muslimům, migrantům, Romům či sexuálním menšinám, ústředním tématem se stalo vystupování proti údajnému zavádění takzvané covidové totality. Uvádí to zpráva o extremismu v ČR v roce 2021, kterou zpracovalo ministerstvo vnitra a ve středu schválila vláda. Podobně jako v předchozích letech zmiňuje dokument i tentokrát sněmovní hnutí SPD, poznamenává, že vystupovalo umírněněji.
9. 6. 2022|

Sněmovna schválila novelu o působení v nestátních ozbrojených skupinách, šéfem NKÚ zůstává Kala

Poslanci na středeční schůzi schválili novelu o působení v nestátních ozbrojených skupinách v cizině. Tento akt bude zřejmě klasifikován jako samostatný trestný čin se sazbou až pět let vězení. Dolní komora také zvolila Miroslava Kalu do čela Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). V tajné volbě byl nakonec jediným uchazečem, poslanec ANO Roman Kubíček se nominace vzdal. Na jedno volné místo v Radě Českého rozhlasu poslanci zvolili historika Jaroslava Šebka, do Rady České televize zatím jen bývalého ředitele ostravského studia ČT Ilju Racka.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 16:13|

Policie pokračuje v trestním řízení s exposlanci Volným a Roznerem. Po neobhájení mandátu už nemají poslaneckou imunitu

Policisté pokračují v trestním řízení bývalé poslance Lubomíra Volného (Volný blok) a Miloslava Roznera (SPD). Ve sněmovních volbách neobhájili mandát a přišli tak o imunitu. ČT to potvrdil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. O vydání Volného k trestnímu stíhání požádala policie v květnu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy, končící sněmovna už ho ale neprojednala. Roznera pak kvůli jeho výrokům o táboře v Letech už dříve vydat odmítla.
22. 10. 2021|

Ve volbách propadl milion hlasů, nejvíc v historii Česka

V letošních volbách propadl více než milion hlasů. Znamená to, že preference milionu voličů nebude mít vliv na složení Poslanecké sněmovny. Propadlých hlasů je nejvíce za celou dobu samostatné České republiky.
10. 10. 2021Aktualizováno10. 10. 2021, 00:43|

ANO drží v zářijovém modelu Kantaru první místo, náskok před opozičními koalicemi se ale ztenčil

Hnutí ANO se v zářijovém volebním modelu agentury Kantar CZ opět umístilo na prvním místě, zmenšil se ale jeho odstup od koalic Spolu a Piráti a STAN na druhém a třetím místě. Celkem by se do sněmovny, pokud by se volby konaly v době sběru dat, dostalo pět politických subjektů. Bleskový výzkum zpracoval Kantar CZ pro Českou televizi.
26. 9. 2021Aktualizováno26. 9. 2021, 13:22|

Lídři stran a hnutí diskutovali v Politickém spektru o covidových opatřeních nebo zahraniční politice

Lídři pěti stran a hnutí, které kandidují ve volbách do Poslanecké sněmovny, debatovali v pořadu Politické spektrum na ČT24. Zaměřili se na domácí témata jako jsou hospodaření státu, covidová opatření nebo kvalita vzdělávání v českých školách. Diskutovali také o zahraniční politice a členství České republiky v Evropské unii a Severoatlantické alianci. Hosty byli Vladimíra Vítová (Aliance národních sil), Petr Cibulka (Volte Pravý Blok www.cibulka.net), Jana Bobošíková (Volný blok), Tomáš Raždík (Švýcarská demokracie) a Magdalena Davis (Zelení).
19. 9. 2021|

ANO ve sněmovně opět zabránilo schvalování novely o učitelských platech

Sněmovna ani třetí den své pravděpodobně poslední předvolební schůze neschválila vládní novelu, která se týká učitelských platů. Zabránilo tomu vládní ANO, které si stejně jako ve středu vyžádalo po poledni přestávku na jednání své poslanecké frakce. Předtím absence ministrů i poslanců poznamenaly zřejmě poslední písemné interpelace. Po polední pauze pokračovali zákonodárci interpelacemi ústními.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 16:52|

Volební výbor doporučil schválit výroční zprávu ČTK a odvolat radní ČT Lipovskou

Sněmovní volební výbor v úterý doporučil sněmovně schválit výroční zprávu o činnosti a hospodaření České tiskové kanceláře (ČTK) za loňský rok. Za rok 2020 vykázala ČTK čistý zisk 1,7 milionu korun, což byl meziroční pokles z 5,5 milionu korun za rok 2019. Není jisté, zda plénum zprávu stihne projednat do říjnových voleb. Výbor, který má ve své působnosti média, se také zabýval údajnou ztrátou nezávislosti členky Rady České televize Hany Lipovské, doporučil ji odvolat.
7. 9. 2021|

Volný blok k tématu Obrana a bezpečnost

Přijmeme zákon o ochraně České republiky před skrytým zahraničním vlivem. Obnovíme obranyschopnost země. Zastavíme nelegální migraci.
6. 9. 2021|

Volný blok k tématu Společnost a kvalita života

Všichni lidé jsou si rovni. Neexistují práva homosexuálů nebo práva žen, existují nedělitelná lidská práva. Chceme otevřít rodinám cestu k vlastnímu bydlení.
6. 9. 2021|

Volný blok k tématu Doprava a dopravní infrastruktura

Nepřipustíme ideologický rozvoj elektromobilů. Města nejsou jen pro cyklisty. Zpoplatníme silnice pro cizince. Podpoříme konkurenci v osobní železniční dopravě.
6. 9. 2021|

Volný blok k tématu Školství, sport, věda a mládež

Obnovíme školní osnovy a povinnou maturitní zkoušku z matematiky. Zavedeme testování učitelů. Podpoříme vědu zrušením grantů. Zefektivníme systém vysokých škol.
6. 9. 2021|

Volný blok k tématu Sociální politika a zaměstnanost

Vytvoříme jediné ministerstvo zdravotnictví a sociálních věcí. Důchodová reforma bude přijata ústavním zákonem. Chceme subsidiaritu v sociální oblasti.
6. 9. 2021|

Volný blok k tématu Průmysl a obchod

Jedno ministerstvo místo čtyř. Zrušíme investiční pobídky a zastavíme plýtvání našimi penězi. Chceme jádro, ne solární barony. Chceme spolupráci místo sankcí.
6. 9. 2021|

Volný blok k tématu Stav demokracie v ČR

Svoboda se nedá koupit. Odpovědnost se nedá zdědit. Demokracie se nedá nařídit. Nepřipustíme cenzuru a rozbijeme monopol sociálních sítí. Ne islamismu!
6. 9. 2021|

Volný blok k tématu Kultura

Kultura má povznášet lidského ducha. Podpoříme rozvoj ZUŠ, ochotníky a národní folklor. Přijmeme novelu zákona o ČT a jazykový zákon. Zakážeme výstavbu mešit.
6. 9. 2021|

Volný blok k tématu Zemědělství a životní prostředí

Chráníme českou půdu. Environmentalismus jako agresivní forma extremismu bude potírán. Láska k přírodě znamená porozumění, nikoli politický aktivismus.
6. 9. 2021|

Volný blok k tématu Zdravotnictví

Chráníme lidský život. Za prioritu považujeme zkrácení čekacích lhůt na vyšetření a na diagnózu. Umožníme občanům investovat do svého zdraví.
6. 9. 2021|

Volný blok k tématu Místní rozvoj a dotace z EU

Ministerstvo pro místní rozvoj bude plně začleněno do nově vzniklého Ministerstva hospodářství ČR. Odmítáme dotace z EU. Zrušíme kraje a omezíme Senát.
6. 9. 2021|

Volný blok k tématu Spravedlnost a stav justice

„“Kdo vydržel by aroganci mocných, průtahy soudů, nadutost úřadůa ústrky, co slušnost věčně sklízí od lumpů?„ Zdrojem moci je lid, ne soudy.“
6. 9. 2021|

Volný blok k tématu Zahraniční politika

Vystoupíme z Evropské unie. Jako suverénní a nezávislý stát se vrátíme k tradici vlastní zahraniční politiky. Jsme proti sankcím a „vývozu demokracie“.
6. 9. 2021|

Volný blok k tématu Covid-19

Odškodníme občany postižené nezákonnými nařízeními vlády. Zakážeme experimenty na našich dětech. Zaručíme právo na svobodu rozhodnutí o vakcinaci.
6. 9. 2021|