TÉMA

Padlí

Ruské ztráty na Ukrajině už přesáhly tři sta tisíc vojáků, tvrdí Kyjev

Od začátku ruské plnohodnotné pozemní invaze na Ukrajinu loni v únoru přesáhly vojenské ztráty Moskvy tři sta tisíc vojáků. Tvrdí to ukrajinský armádní generální štáb, aniž by povahu ztrát specifikoval. Podobná čísla uvádějí i některé dříve zveřejněné britské a americké odhady.
31. 10. 2023|

Dobrovolníci převážejí těla obránců Ukrajiny z márnic u fronty na místa posledního odpočinku

Dobrovolníci objíždějí ukrajinské márnice, včetně těch u frontové linie, a vyzvedávají těla padlých obránců, aby je mohli vrátit rodinám vojáků. Natáčela o tom zpravodajka ČT na Ukrajině Barbora Maxová.
31. 10. 2023|

Ukrajina má podle západních odhadů velké ztráty a nedostatek zkušených vojáků, Kyjev to popírá

Ukrajinská armáda se před dlouho očekávanou protiofenzivou potýká s nedostatkem zkušených vojáků, což je důsledek velkých bojových ztrát. S odkazem na západní představitele to uvádějí web či list The Washington Post (WP) s tím, že Ukrajina přišla od začátku ruské plnohodnotné ruské invaze loni v únoru více než o sto tisíc vojáků, počítaje padlé i raněné. Kyjev popřel, že by měl tak vysoké ztráty, a odmítl spekulace o možné nepřipravenosti na jarní protiútok.
21. 3. 2023|

Rusko přišlo od začátku letošní invaze o sto tisíc vojáků, uvedlo vedení ukrajinské armády

Rusko od únorového vpádu na Ukrajinu přišlo už o více než sto tisíc vojáků, tři tisícovky tanků, asi šest tisíc dalších obrněných vozidel a další techniku, tvrdí ukrajinský generální štáb ve čtvrteční ranním přehledu situace na bojišti v 302. den války.
22. 12. 2022Aktualizováno22. 12. 2022, 23:18|

Na Ukrajině pokračovaly evakuace civilistů, Mariupolu se to ale netýká

Ve čtvrtek se otevřelo několik koridorů pro evakuaci civilistů z měst obléhaných ruskou armádou. Již čtvrtý den se však nedaří evakuace z Mariupolu, městu navíc podle Červeného kříže dochází jídlo i pití. U Kyjeva učinil ruský konvoj jen malý posun a utrpěl další ztráty, uvádí Britové. Ruské invazní síly dosud na Ukrajině zničily infrastrukturu, budovy a další hmotný majetek za nejméně 100 miliard dolarů, řekl hlavní ekonomický poradce ukrajinské vlády Oleh Ustenko. Při středečním útoku na dětskou nemocnici v Mariupolu zemřeli tři lidé, včetně dítěte, uvedla ukrajinská agentura Unian. Dosud bylo evakuováno přes 400 tisíc lidí, informoval ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 20:17|

Pandemie pozastavila také cestování politiků. S lepšící se situací nyní plánují výjezdy i oni

Politici se s lepšící epidemickou situací vracejí k zahraničním cestám. Třeba prezident Miloš Zeman tento týden navštívil Rakousko a v neděli odlétá na summit NATO do Bruselu. Senát zase počítá s návštěvou Braniborska, Saska a Španělska.
13. 6. 2021|