TÉMA

Pfizer-BioNTech

Německo vyřadilo všechny země ze seznamu epidemicky rizikových oblastí. V Česku epidemie covidu ustupuje

Německo od čtvrtka s ohledem na všeobecně převažující koronavirovou variantu omikron vyřadilo všechny státy ze svého seznamu vysoce rizikových oblastí. Zároveň výrazně zjednodušilo karanténní podmínky vstupu do země. Ve Francii od 14. března přestane platit povinnost předkládat očkovací pasy a nosit roušky ve většině vnitřních prostor. Testy v Česku ve středu potvrdily 10 634 případů koronaviru, což je v pracovním dni nejnižší přírůstek od 10. ledna.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 14:41|

Třetí dávku očkování proti covidu dostala zatím zhruba desetina lidí, jsou to hlavně zdravotníci

Posilující dávku očkování proti covidu-19 dosud dostala zhruba desetina z těch, kteří už se přeočkovat mohou. Těm, co mají osm měsíců od dokončené vakcinace, kvůli tomu chodí informační SMS zprávy s nabídkou registrace. Přeočkování třetími dávkami v Česku oficiálně začalo minulé pondělí.
29. 9. 2021|

Česko daruje přibližně 2,4 milionu dávek vakcíny zemím na Balkánu, v Africe a Asii

Vláda rozhodla, že Česko poskytne do konce roku darem nejméně 2,39 milionu vakcín proti covidu-19. Poputují do balkánských zemí, Afriky a Asie. Dar je součástí dřívější dohody lídrů členských států EU, podle které unie daruje třetím zemím společně 100 milionů dávek vakcíny. Kromě toho Česko daruje očkovací látky také Vietnamu a Tchaj-wanu, sdělil po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Zdůraznil také, že na podzim bude pro Česko vakcín dostatek. Zmínil rovněž, že názory na to, kdy bude třeba přeočkování a pro koho, se zatím vyvíjejí.
26. 7. 2021Aktualizováno26. 7. 2021, 20:41|
Doporučujeme

Vakcína Pfizer/BioNTech by měla dostatečně chránit i před variantou delta, jedna dávka ale nestačí

Delta varianta koronaviru je zdrojem vážných obav řady expertů zejména proto, že laboratorní testy prokázaly, že je ve srovnání s ostatními formami covidu-19 nakažlivější a odolnější vůči vakcínám. Vědci po celém světě teď řeší, jak moc člověka vakcíny před variantou označovanou původně jako indická ochrání.
22. 6. 2021Aktualizováno27. 6. 2021, 15:22|

Očkování zrychluje, ministerstvo chce vrátit rozestup mezi dávkami na tři týdny

Plně naočkována je nyní asi čtvrtina z osmi milionů lidí v Česku, kteří se zatím očkovat mohou. Obdobný počet lidí na druhou dávku teprve čeká. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli oznámil, že koncem července by se mohly začít očkovat i děti od dvanácti let. Ministerstvo zdravotnictví nyní uvažuje o tom, že by rozestup mezi oběma dávkami u nejrozšířenější vakcíny Pfizer/BioNTech opět zkrátilo z šesti týdnů na tři. Šestitýdenní pauzu na jaře zdůvodnilo snahou, aby při nedostatku vakcín získalo alespoň částečnou ochranu před covidem-19 co nejvíce lidí. Nyní však již není nedostatek tak palčivý.
13. 6. 2021|

Druhý den po sobě přibylo pod 200 nakažených. Dokončené očkování má přes dva miliony lidí

V pátek mělo pozitivní výsledek 180 testů na covid-19. Bylo jich opět méně než v předchozím týdnu a nepatrně méně i ve srovnání se čtvrtkem. Denní přírůstky jsou nyní na úrovni odpovídající loňskému srpnu. Reprodukční číslo udávající tempo šíření – nebo spíše slábnutí – epidemie je na hodnotě 0,66, která je vůbec nejnižší za celou její dobu. Nárok na množství preventivních testů bude v červenci stejný jako nyní - 4 antigenní a 2 PCR testy. České televizi to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).
12. 6. 2021Aktualizováno12. 6. 2021, 20:24|