TÉMA

Kuang-tung

Tajfun Saola zasáhl jih Číny. Jeden člověk zemřel, výzvu k evakuaci dostal téměř milion lidí

Tajfun Saola zasáhl jihočínskou provincii Kuang-tung a také města Šen-čen, Hongkong či Macao. Vyvracel stromy, rozbíjel okna a strhával ze střech solární panely. Vyžádal si jednu oběť, ale nezpůsobil tak velké škody, jak se obývaly místní úřady, které kvůli němu vyhlásily nejvyšší stupeň varování. Obnovena už byla i železniční a letecká doprava v Hongkongu.
2. 9. 2023Aktualizováno2. 9. 2023, 10:16|

Hongkong se připravuje na vypouštění vody z elektrárny Fukušima. Proces potrvá několik desetiletí

Japonsko brzy začne vypouštět vyčištěnou vodu z jaderné elektrárny Fukušima do Tichého oceánu. Po splnění všech standardů to povolila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Proces, který potrvá třicet až čtyřicet let, kritizují sousední země v severovýchodní Asii, zejména Čína. Jejím nejdůraznějším mluvčím se stal Hongkong.
2. 8. 2023|

Útočník s nožem zabil v čínské školce šest lidí včetně tří dětí

Šest lidí zabil a dalšího zranil útočník s nožem ve školce v provincii Kuang-tung na jihovýchodě Číny. S odvoláním na policii to napsal server BBC News. Policie podezřelého zadržela, motiv činu vyšetřuje.
10. 7. 2023Aktualizováno10. 7. 2023, 09:55|

Válku na Ukrajině ukončí jen politická dohoda, řekl Si Ťin-pching po jednání s Macronem

Jedinou správnou cestou k ukončení konfliktu na Ukrajině je politická dohoda, domnívá se čínský prezident Si Ťin-pching. Prohlásil to po pátečním soukromém setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Právě jednání o ruské agresi bylo jedním z hlavních témat jeho třídenní návštěvy Číny. Ještě před společným soukromým jednáním navštívil Macron čínské univerzitní studenty, které vyzval k tomu, aby využívali své kritické myšlení. Ve společném komuniké na konec návštěvy obě země odsoudily využití jaderných zbraní.
7. 4. 2023Aktualizováno7. 4. 2023, 18:11|

Si Ťin-pching získal třetí funkční období, ve vedení strany posílili jeho spojenci

Čínský prezident Si Ťin-pching byl potvrzen do funkce generálního tajemníka Komunistické strany Číny na bezprecedentní třetí pětileté funkční období. Strana zároveň jmenovala nový sedmičlenný stálý výbor, v jehož čele stojí právě 69letý Si a v němž dominují prezidentovi spojenci. V širším 25členném politbyru chybí poprvé po čtvrtstoletí ženy, podotýkají agentury.
23. 10. 2022Aktualizováno23. 10. 2022, 08:52|

Čína je na hraně, šíření covidu nemusí zvládnout, varují epidemiologové

Pevninská Čína ohlásila za středu 1952 lokálních nákaz koronavirem a tamní úřady oznámily, že od začátku roku má země místně šířených symptomatických případů covidu-19 víc než za celý loňský rok. Mnohem horší situace je ale v Hongkongu, kde za 24 hodin našli více než 27 tisíc nových nakažených a umírají tam téměř tři stovky lidí denně.
18. 3. 2022|

Respirátory v obchodech končí

V neděli potvrdily testy v Česku nákazu koronavirem u 3173 lidí, více než před týdnem. Dále však ubylo hospitalizovaných, a to ve srovnání se sobotou i s minulým týdnem. Státní zdravotní ústav (SZÚ) informoval, že varianta omikronu BA.2. tvoří už téměř 37 procent pozitivních vzorků, které laboratoře v Česku podrobněji vyšetřily. Skončila povinnost nosit respirátory ve všech vnitřních prostorách. Od pondělí jsou povinné pouze ve veřejné dopravě, zdravotnictví a sociálních službách.
14. 3. 2022Aktualizováno14. 3. 2022, 22:28|

Po Suezu je v tísni delta Perlové řeky v Číně. Námořní doprava naráží na limity a nemá náhradu

Globální kontejnerová doprava je opět v problémech. Poté, co v závěru března zůstal týden zablokovaný Suezský průplav, nyní řeší akutní potíže jihočínská provincie Kuang-tung. Tamní kontejnerový terminál Jen-tchien kvůli ohnisku covidu-19 funguje pouze na zlomek běžné kapacity a na nakládku čekají desítky lodí. Téma rozebírali odborníci v Událostech, komentářích.
19. 6. 2021|

Čína bojuje s variantou delta. Kanton se před covidem uzavírá

Jihočínské město Kanton zavedlo na začátku června cestovní omezení a zintenzivnilo hromadné testování na covid-19. Tato devatenáctimilionová megalopole totiž bojuje s nebezpečnou variantou viru SARS-COV-2 známou jako delta (a objevenou v Indii), která může podle expertů dosavadní čínský úspěch v kontrole pandemie ohrozit.
10. 6. 2021|