TÉMA

Stryker

„Směšně silná“ 82. brigáda už se snaží prolomit ruskou obranu. Vyzbrojil a vycvičil ji Západ

Ukrajinská armáda v těchto dnech zřejmě nasadila do bojů jednu ze svých nejlepších jednotek, kterou si dosud držela v záloze. Západní zdroje označují 82. brigádu za „směšně silnou“ (ridiculously powerful, jak uvádí americký časopis Forbes), vybavenou nejmodernější technikou, jakou Západ dodal. Má podpořit dosud pomalu postupující ukrajinskou protiofenzivu. Podle informací, které nelze nezávisle ověřit, působí hlavně u obce Robotyne v jihoukrajinské Záporožské oblasti.
18. 8. 2023|

Mardery, Strykery, Challengery i Leopardy. Na Ukrajinu začaly proudit moderní obrněnce

Po měsících slibů a jednání na Ukrajinu dorazila moderní obrněná technika od západních podporovatelů –⁠ osmnáct tanků Leopard 2 z Německa a čtrnáct britských Challengerů 2. Ukrajinci převzali i německá bojová vozidla pěchoty Marder a americké Strykery. Jde zatím o největší dodávku v rámci slíbené pomoci. Tématu se věnoval pořad Zóna ČT24, v dalších reportážích nabídl také pohled na problematiku systému civilní ochrany nebo na internetový obsah generovaný umělou inteligencí.
2. 4. 2023|

Berlín pod tlakem. Desítky zemí řešily vyzbrojování Ukrajiny, Němci váhají s dodávkami tanků Leopard

Zástupci pěti desítek zemí podporujících Ukrajinu ve čtvrtek na konferenci na americké letecké základně Ramstein v Německu oproti očekávání nerozhodli o poskytnutí německých tanků Leopard ukrajinským ozbrojeným silám. Podle Berlína ale rozhodnutí v této věci padne brzy. Schůzka, která Kyjevu zaručila další podporu, se podle amerického ministra obrany Lloyda Austina soustředila na posílení ukrajinské vzdušné obrany proti ruským úderům.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 22:49|

Těžké zbraně z mnoha stran. Státy slibují Ukrajině tanky, obrněnce či protiletadlové kanony

Velký zlom v podobě další vojenské pomoci Ukrajině přinesla čtvrteční schůzka zástupců Velké Británie, Polska a pobaltských zemí na vojenské základně v estonské Tapě. Další balík vojenské pomoci pro Ukrajinu v hodnotě až 2,5 miliardy dolarů (tedy asi 55,4 miliardy korun) chystají i Spojené státy. Obsahovat by měl poprvé i obrněná vozidla typu Stryker. Také německý zbrojní průmysl by v letošním roce mohl Ukrajině dodat přes sto tanků. S přísliby další vojenské pomoci během čtvrtka přichází mnoho západních zemí včetně Švédska a Česka.
19. 1. 2023Aktualizováno19. 1. 2023, 18:34|

První vozy amerického vojenského konvoje přejely hranice Česka na Rozvadově

Do České republiky vjely v sobotu krátce po 20:30 první vozidla amerického vojenského konvoje, který se přesouvá na cvičení NATO v Maďarsku. Přes dálniční hraniční přechod Rozvadov na Tachovsku jako první přejelo 15 vozů.
22. 5. 2021|