TÉMA

Disciplinární komora

Změny v polském soudnictví nesplňují očekávání Evropské komise, řekla Jourová

Dosavadní změny v polském soudnictví, které zrušily kontroverzní disciplinární komoru, nesplňují očekávání Evropské komise. Varšava proto zatím nemůže počítat s penězi z fondu obnovy Evropské unie, oznámila ve čtvrtek podle agentury AP místopředsedkyně Komise Věra Jourová.
30. 6. 2022|

Polský Sejm zrušil disciplinární komoru nejvyššího soudu. Splnil podmínku pro vyplacení peněz z EU

Polský Sejm schválil návrh zákona, který povede ke zrušení disciplinární komory nejvyššího soudu. Komoru kritizovala Evropská komise s tím, že narušuje nezávislost justice. Podle kritiků je nástrojem vládnoucích politiků k odstranění nepohodlných soudců.
26. 5. 2022Aktualizováno26. 5. 2022, 20:43|

Prezident Duda chce zrušit disciplinární komoru soudu a ukončit tak spor Varšavy s Bruselem

Polský prezident Andrzej Duda oznámil, že poslal do Sejmu, dolní komory parlamentu, návrh novely zákona o nejvyšším soudu, od kterého si slibuje ukončení sporu Varšavy s Bruselem a uvolnění peněz určených Polsku z fondů Evropské unie. Mezitím ale i Evropský soud pro lidská práva, který není institucí EU, poukázal na „systémové nedostatky“ při jmenování soudců v Polsku, kde vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) od příchodu k moci v roce 2015 prosazuje změny v justici. Ty podle kritiků i Evropské komise mohou omezit nezávislost soudů.
3. 2. 2022|

Základy Evropské unie versus národní suverenita. Polsko řeší změny v justici

Unijní představitelé i polští politici řeší dopady rozhodnutí polského Ústavního soudu. Eurokomisařka Věra Jourová varuje před rozpadem Unie, pokud se proti verdiktu nepostaví. Soud rozhodl, že část unijních smluv týkajících se justice je v rozporu s domácí ústavou. Nález umožňuje polské vládě nerespektovat část verdiktů unijního tribunálu v Lucemburku, který opakovaně zpochybnil soudní reformu v zemi.
17. 10. 2021|

Nešlo to po dobrém, vysvětluje Jourová žádost Evropské komise o udělení pokuty Polsku

Evropská komise iniciovala udělení pokuty Polsku, protože Varšava po dobrém nereaguje na výzvy k nápravě problémové situace v justici. Komise zároveň napjatě očekává verdikt polského ústavního soudu o nadřazenosti polského či unijního práva, který může jeho dialog s Evropskou unií dále zásadně zkomplikovat, řekla místopředsedkyně Komise Věra Jourová. Země podle ní navzdory současným sporům o právní stát do EU patří, měla by ale respektovat základní pravidla, k nimž se dobrovolně přihlásila.
9. 9. 2021|

Šéfka polského nejvyššího soudu zčásti zablokovala spornou disciplinární komoru

Předsedkyně polského nejvyššího soudu Malgorzata Manowská částečně zablokovala činnost kritizované disciplinární komory této justiční instituce. Kvůli ní vede s polskou vládou národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) soudní spory Evropská komise (EK), podle které komora rozhodující o disciplinárních záležitostech soudců není nezávislá na výkonné moci, což porušuje demokratické principy. Informují o tom polská média.
5. 8. 2021|

Polská pravidla o trestání soudců porušují právo EU, tvrdí advokát evropské justice

Soudní dvůr Evropské unie by měl konstatovat, že polský zákon umožňující kárnému orgánu nejvyššího soudu trestat soudce kritizující justiční reformu je v rozporu s unijním právem. K tomuto závěru dospěl generální advokát nejvyššího orgánu unijní justice. Nový systém postihů podle něho ohrožuje nezávislost polských soudců. Názor právního poradce ovšem není pro soud závazný, často však k němu při svém rozhodování přihlíží.
6. 5. 2021Aktualizováno6. 5. 2021, 14:09|