TÉMA

Jersey

Poryvy větru až 207 kilometrů za hodinu a sedm mrtvých. V západní Evropě udeřila bouře Ciarán

V Německu, Nizozemsku a Belgii si bouře Ciarán vyžádala dohromady sedm obětí, ve většině případů zabíjely vyvrácené stromy. Tlakovou níži doprovází silný nárazový vítr, ve Francii místy zaznamenali rychlost větru až 207 kilometrů v hodině. Jenom v Nizozemsku byly kvůli počasí zrušeny stovky letů.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 19:14|

„Kdy už splatíme to věno?“ Orknejské ostrovy zvažují odchod ze Spojeného království a připojení k Norsku

Souostroví Orkneje by mohlo opustit Spojené království a stát se samosprávným územím Norska. Píše o tom BBC nebo The Guardian poté, co se tamní rada rozhodla prozkoumat „alternativní formy správy“, které by ostrovům u severního pobřeží Skotska umožnily získat více ekonomických příležitostí. Jednou z možností je i změna právního postavení v rámci Británie.
3. 7. 2023|

Britsko-francouzský spor o rybolov se zmírňuje. Londýn rybářům vydal třiadvacet licencí

Británie vydala francouzským rybářům třiadvacet dodatečných licencí pro rybolov v britských vodách. Podle agentury AFP to sdělila mluvčí britského kabinetu. Práva na lov ryb jsou po odchodu Spojeného království z Evropské unie dlouhodobě zdrojem sporu. Konflikt v posledních měsících kazil vztahy mezi oběma zeměmi.
11. 12. 2021|

Spory o rybolov pokračují. Francouzští rybáři blokovali tunel pod Lamanšským průlivem

Francouzští rybáři v Calais v pátek několik hodin blokovali příjezd k tunelu pod Lamanšským průlivem, který spojuje Francii s Británií. Dopoledne zabránili britskému nákladnímu plavidlu zakotvit v jednom z bretaňských přístavů. Poté na svých lodích bránili v cestě trajektům u Calais a Ouistrehamu. Protestovali tak proti úřadům v Londýně a na ostrově Jersey, které podle nich nespravedlivě rozdělují rybolovné licence k lovení v britských vodách, uvedla agentura Reuters.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 19:05|

Francouzským rybářům dochází peníze i odhodlání. Ale stále věří v dohodu s Británií

Zatímco Francie a Británie se na ministerské úrovni stále snaží vyřešit spor o rybolovná práva, někteří francouzští rybáři už ze zoufalství zvažují i možnost, že prodají své lodě a pověsí řemeslo na hřebík.
5. 11. 2021|

Francouzští rybáři čekají na britské licence. Premiér Castex pohrozil přehodnocením dohod

Spor mezi Francií a Velkou Británií se opět vyhrocuje kvůli rybolovu. Francouzský premiér Jean Castex pohrozil, že jeho země přehodnotí bilaterální spolupráci, pokud Londýn nebude plnit přijaté dohody. Britské úřady totiž mnoha francouzským rybářům stále nevydaly potřebná povolení.
9. 10. 2021|

Británie a Francie vyslaly do Lamanšského průlivu vojenské lodě kvůli rybářům

Velká Británie a Francie vyslaly k ostrovu Jersey v Lamanšském průlivu svá vojenská hlídková plavidla kvůli sporu o práva francouzských rybářů lovit v britských vodách. U přístavu St. Helier na moři protestovaly posádky zhruba šesti desítek francouzských rybářských člunů a britský premiér Boris Johnson se rozhodl povolat námořnictvo kvůli zprávám o tom, že Francouzi plánují důležitý přístav zablokovat. Vojenská plavidla pak vyslala i Paříž. Odpoledne se rybáři vrátili do Francie, načež Londýn svá vojenská plavidla odvolal.
6. 5. 2021Aktualizováno6. 5. 2021, 20:54|