TÉMA

Kampus

Ostravská univerzita otevřela kampus pro sport a umění. Stál přes miliardu korun

Ostravská univerzita (OU) v pondělí na výstavišti Černá louka otevřela City Campus s novými univerzitními budovami pro sport a umění. Od února se v Univerzitním zázemí sportu a behaviorálního zdraví a v Klastru umění a designu budou vzdělávat noví trenéři, učitelé, hudebníci, produkční a grafici. Náklady na vybudování univerzitních objektů přesáhly miliardu korun. Škola očekává, že jí nový kampus pomůže zvýšit konkurenceschopnost a přilákat další studenty, sdělil rektor Jan Lata.
13. 2. 2023Aktualizováno13. 2. 2023, 20:03|

Brněnské podzemní tramvaje jezdí k bohunické nemocnici už i s cestujícími

Nová tramvajová trať k bohunické nemocnici v Brně už je v provozu. Právě v pondělí začala první zatěžkávací zkouška, kdy tisíce lidí míří do nemocnice, k univerzitnímu kampusu či do obchodního centra. Koleje, které odbočují z bohunické tratě za zastávkou Osová, se stavěly od konce roku 2019, trať stála 1,4 miliardy korun. Z velké části vede tramvajovým tunelem, který je nejdelší v Česku. U zastávky Nemocnice Bohunice také funguje nový přestupní terminál pro městské i regionální linky.
12. 12. 2022|

Ostravská univerzita dál čeká na nový kampus. Termín dokončení se znovu posunul, tentokrát na únor

V novém kampusu Ostravské univerzity v centru města už se měli učit studenti sportovních i uměleckých oborů. Nové budovy měly být původně hotové loni na jaře. Stavbaři ale nestihli ani termín letos na podzim. Momentálně počítá univerzita s tím, že v novém zahájí letní semestr v únoru příštího roku.
29. 11. 2022|

Univerzita Karlova dokončuje kampus v Plzni. Pojme dva tisíce studentů Lékařské fakulty

V novém univerzitním kampusu za 1,75 miliardy korun zahájí příští akademický rok zhruba dva tisíce studentů plzeňské Lékařské fakulty (LF) Univerzity Karlovy. Dosud musejí budoucí lékaři za výukou přejíždět mezi mnoha historickými budovami rozesetými po celém městě. S budováním kampusu vedle fakultní nemocnice na Lochotíně začala univerzita v roce 2012, vznikly už tři nové objekty.
21. 9. 2021|

Stavba tramvajové trati do brněnského kampusu je v polovině. Tunel střeží socha svaté Barbory

Hrubá stavba nové tramvajové trati do brněnského univerzitního kampusu je zhruba v polovině. Urychlit má i spojení k fakultní nemocnici. Denně se tam přepraví až čtyřicet tisíc cestujících. Projekt by měl být hotov na konci příštího roku. Portál tunelu, který pokrývá velkou část nové tramvajové trati, nově střeží socha svaté Barbory, patronky důlních staveb. Ochraňovat má dělníky a později cestující.
13. 4. 2021|