TÉMA

Východní Timor

Česko a Indie chtějí spolupracovat v oblasti medicíny nebo umělé inteligence, řekl Fiala po setkání s Módím

Česká republika musí v důsledku ruské invaze na Ukrajinu hledat spolehlivé demokratické partnery ve světě a Indie hraje v tomto ohledu klíčovou roli. Ve svém projevu na ekonomickém fóru Vibrant Gujarat Global Summit v západoindickém státě Gudžarát to prohlásil premiér Petr Fiala (ODS). Ten ve středu posléze jednal se svým indickým protějškem Naréndrou Módím o posílení česko-indické spolupráce, a to například v rozvoji jaderné energetiky.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 13:58|

Čínská snaha o velkou pacifickou dohodu selhala. Nejméně jeden tichomořský stát byl proti

Číně se nepodařilo prosadit svůj plán na uzavření rozsáhlé bezpečnostní a hospodářské dohody s tichomořskými státy, která by značně rozšířila vliv Pekingu v regionu. Po skončení virtuální schůzky ministrů zahraničí Číny a zemí Pacifiku o tom informovala agentura Reuters. Peking ale v oblasti uzavřel řadu bilaterálních dohod.
30. 5. 2022|

Čína se snaží dostat malé země Tichého oceánu na svou stranu. Soupeří o vliv se Spojenými státy

Čínský ministr zahraničí Wang-I zahájil velké turné po malých zemích Tichého oceánu. Cílem desetidenní cesty po osmi státech je posílit pozici asijské velmoci v soupeření se Spojenými státy. Ty v pondělí oznámily vznik indo-pacifického fóra spolupráce. Jeho deset členů včetně Austrálie, Japonska nebo Vietnamu chce navýšit vzájemný obchod a odrážet rostoucí ambice Pekingu.
27. 5. 2022|

K Západní Austrálii se blíží cyklon Seroja. V Indonésii a Východním Timoru zabil desítky lidí

Úřady v Západní Austrálii kvůli blížícímu se cyklonu Seroja vyzvaly obyvatele středozápadního pobřeží tohoto státu, aby se uchýlili do bezpečí nebo odjeli. Informovala o tom agentura Reuters. Ta zároveň uvedla, že trasa cyklonu podle předpovědí bude mnohem dále na jih, než bývá v tomto období obvyklé. Cyklon už tento týden zasáhl Indonésii a Východní Timor, kde zabil nejméně 150 lidí. Další desítky se pohřešují.
10. 4. 2021|

Záplavy v Indonésii a Východním Timoru mají už přes stovku obětí

Záplavy a sesuvy půdy způsobené silným deštěm si na východě Indonésie a ve Východním Timoru vyžádaly již přes sto mrtvých a mnoho pohřešovaných, informuje agentura DPA s odvoláním na indonéské úřady. Tisíce lidí musely opustit domovy.
5. 4. 2021Aktualizováno5. 4. 2021, 15:47|

Záplavy po přívalových deštích v Indonésii a Východním Timoru si vyžádaly přes 40 obětí

Přívalové deště a následné záplavy si na indonéském ostrově Flores vyžádaly životy nejméně 41 lidí. Informoval o tom místní úřad pro zvládání přírodních katastrof BNPB. Pohřešují se téměř tři desítky lidí, tisíce jich musely opustit své domovy. V nedalekém Východním Timoru podle svědka, na kterého se odkazuje agentura Reuters, zemřely tři osoby při sesuvu půdy; agentura dříve informovala o osmi obětech.
4. 4. 2021|