TÉMA

Svědci

„Ocitl se v nezáviděníhodné situaci,“ řekla znalkyně o obžalovaném v případě úmrtí Roma u Brněnské přehrady

Krajský soud v Brně ve čtvrtek pokračoval v projednávání případu smrti Roma u Brněnské přehrady. Obžalobě z vraždy čelí muž původem z Ukrajiny Roman Rohozin. Vinu popřel, uvedl, že šlo o sebeobranu. Dopoledne vypovídali svědci, jejich výpovědi se v popisu děje odlišovaly. Podle soudních znalců se Rohozin cítil v ohrožení a jeho reakce byla instinktivní, možnost záchrany pobodaného byla jen teoretická. Zabitým mužem byl Rom, případ loni v červnu vedl k napětí mezi Ukrajinci a Romy. Obžalovaný zranil i další dva lidi. Sedmatřicetiletému cizinci hrozí až 18 let vězení.
25. 1. 2024|

Syn volal, že na něj střílejí. Češi i Izraelci pro Reportéry ČT popsali, jak je zasáhl útok Hamásu

Běsnění teroristů z hnutí Hamás zasáhlo i Čechy pobývající v Izraeli a Izraelce žijící v Česku. První říjnová sobota, kdy útočníci pronikli na území židovského státu, aby vraždili a unášeli, jim prý navždy změnila životy. O dění na Blízkém východě, který se po obnovení židovsko-arabského konfliktu potácí na pokraji katastrofy, natáčeli Reportéři ČT.
17. 10. 2023|

Z prezidenta obžalovaným v Haagu. Začíná proces s bývalým kosovským povstaleckým vůdcem Thaçim

Přezdívá se mu Had. Údajně kvůli nevypočitatelnosti i kvůli tomu, že dokázal neustále unikat srbské policii, která po něm intenzivně pátrala. Bývalý vůdce povstalecké Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) a pozdější prezident nezávislého Kosova Hashim Thaçi ale podle vyšetřovatelů zřejmě dlouho unikal i odpovědnosti za některé své vlastní činy. Obžaloba zvláštního haagského tribunálu ho viní z toho, že se během války za nezávislost dopustil zločinů, kvůli kterým nyní stojí před soudem.
3. 4. 2023|

Soud osvobodil Berlusconiho v případu korupce svědků ohledně sexuálních večírků

Soud zprostil bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho obvinění, že podplácel svědky v případu sexuálních večírků známých jako bunga-bunga. Berlusconimu hrozilo až šest let vězení, píše agentura AFP. V případu byly obviněny z křivého svědectví zhruba dvě desítky společnic, které podle obžaloby upravily své výpovědi ve prospěch bývalého premiéra. I je soud osvobodil. Státní zástupci zváží odvolání.
15. 2. 2023|

Řidič linkového autobusu na Břeclavsku nadýchal přes tři promile. Přiznal, že vypil lahev rumu a vodky

Přes tři promile nadýchal na Břeclavsku řidič napůl plného linkového autobusu, ke kterému nejprve vyrazili záchranáři a následně policie. Zdravotníci přijeli, kvůli údajným zdravotním problémům řidiče, policisty pak zavolali sami. Policie vyzvala cestující a další svědky, aby se jí přihlásili, jízdou opilého řidiče autobusu se zabývá pro možné spáchání trestného činu.
11. 1. 2023|

Vyšetřovatelé požáru obchodního domu v Benešově hledají dva důležité svědky

Kriminalisté vyšetřující požár obchodního domu v Benešově hledají dvě děti, které na místě zachytily kamery a které mohly začínající požár v jednom z obchodů zaznamenat. Jde pravděpodobně o chlapce a dívku v růžové sukni. Policisté by s oběma potřebovali mluvit a vyslechnout je. Mohou být velmi důležitými svědky a mohli by pomoci s objasněním události, informovala o tom na webu policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.
18. 11. 2022|

Odvolací soud potvrdil 20 let vězení pro Čecha, který bojoval po boku Rusů proti Ukrajině

Odvolací soud ve středu potvrdil jedenačtyřicetiletému Pavlu Botkovi, který se v jednotkách Ruskem ovládaných bojovníků zapojil do bojů na východě Ukrajiny, dvacetiletý trest vězení. Zamítl jeho odvolání a uznal ho vinným z teroristického útoku a účasti na teroristické skupině. Muž byl souzen jako uprchlý.
25. 5. 2022|

Kauzu trafik kolem Nečasové bude řešit jiná soudkyně. Hrozí, že se líčení vrátí na začátek

Jedna z nejdéle trvajících trestních kauz – takzvaných trafik kolem Jany Nečasové – bude mít novou soudkyni. Poté, co justici opustila jedna z nejdéle sloužících soudkyň – Helena Králová – převezme případ její nástupkyně, kterou teprve tento měsíc do funkce jmenoval prezident Miloš Zeman. Králová před odchodem do důchodu nestihla případ dokončit, a tak hrozí, že se bude celé líčení opakovat od začátku.
31. 1. 2022|

Výbuch zničil letadlo nad Srbskou Kamenicí. „České Lockerbie“ přežila před půlstoletím letuška

Sedmdesátá léta byla pro civilní letectví v celém světě velmi nešťastným obdobím. Létalo se již vcelku běžně, do provozu vstoupila nová velkokapacitní letadla, ale bezpečnost ještě měla řadu nedostatků. A tak se v této dekádě stala vůbec nejhorší katastrofa v historii (Tenerife 1977), nejhorší britská letecká nehoda (Staines 1972), nejtragičtější nehoda ČSA (Damašek 1975) i mnoho dalších. Výjimečná byla katastrofa letu Jugoslávských aerolinií JU 367, kterou způsobila exploze za letu. Trosky letadla dopadly poblíž Srbské Kamenice na Děčínsku, a přestože stroj spadl z desetikilometrové výšky, nehodu přežila jedna členka posádky. S 27 oběťmi je to historicky třetí nejtragičtější letecká nehoda, která se stala v českém vzdušném prostoru, tehdy však byla vůbec nejhorší. Od nehody uplynulo rovné půlstoletí.
26. 1. 2022|

Šaroch v kauze Čapí hnízdo pochybil, nereagoval na informace k výslechu svědků, uvedlo VSZ

Dozorující žalobce Jaroslav Šaroch v kauze Čapí hnízdo podle Vrchního státního zastupitelství (VSZ) pochybil, když bezokladně nereagoval na nové informace týkající se možného výslechu svědků. Tímto pochybením došlo podle VSZ ke vzniku průtahů v trestním řízení. Pražské městské státní zastupitelství, na němž Šaroch působí, uvedlo, že závěry dohledové činnosti bere na vědomí, bude se jimi zabývat a zváží vhodná opatření.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 17:20|

Pražský vrchní soud potvrdil zproštění obžaloby bývalého politika Severy

Vrchní soud v Praze v pondělí pravomocně osvobodil bývalého politika Pavla Severu. Odvolací senát potvrdil únorový verdikt Krajského soudu v Pardubicích, který ho zprostil obžaloby z podvodu se směnkami na zhruba deset milionů korun. Bývalý poslanec KDU-ČSL a někdejší generální sekretář TOP 09 Severa obžalobu z podvodu opakovaně odmítl.
6. 9. 2021|

Vyšetřování nehody vodáků u Českého Šternberka protáhnou posudky a výslechy svědků

Vyšetřování nehody raftu, který se minulé úterý převrátil na řece Sázavě u Českého Šternberka na Benešovsku, potrvá delší dobu. Kriminalisté si musejí nechat zpracovat znalecký posudek a vyslechnout všechny svědky, řekla v úterý policejní mluvčí Barbora Schneeweissová. Kvůli nehodě zemřeli dva lidé, dalších pět skončilo v nemocnici.
20. 7. 2021|

V USA přibylo útoků proti lidem asijského původu. Bílý dům slíbil speciální útvar

Ve Spojených státech jsou stále častější útoky proti lidem asijského původu. Jejich počet se podle odborníků zvýšil od počátku pandemie covidu-19 až téměř o 150 procent. Americký prezident Joe Biden chce proti podobným incidentům zakročit: vznikne nový útvar na ministerstvu spravedlnosti.
2. 4. 2021|