TÉMA

Třebechovice pod Orebem

Doporučujeme

Patnáctimetrový mechanický betlém je hotový. Ve Svitavách dostane nové prostory

Ve Svitavách skončilo restaurování patnáct metrů dlouhého mechanického betléma, který svými rozměry předčí i slavný Proboštův betlém v Třebechovicích pod Orebem. Svitavské dílo tvoří pět skupin figur, které ve městě zůstaly po odsunu jeho německého obyvatelstva. Hrozilo, že skončí mezi odpadky. Na restaurování obřího betléma se pracovalo zhruba deset let.
18. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 16:47|

Třebechovický mlýn nebude kulturní památkou, město ho chce prodat investorovi

Třebechovický mlýn s konečnou platností nebude kulturní památkou. Rozhodnutím ministra kultury Martina Baxy (ODS) skončil spor, který trval šest let. Vedení města Třebechovice krok ministerstva vítá, protože chce nevyužitou a chátrající stavbu prodat investorovi. Zájemce podle starosty Třebechovic pod Orebem Romana Drašnara (nestraník) plánuje objekt přebudovat na byty.
17. 7. 2022|

Ústavní soud nařídil znovu otevřít spor o pozemky Colloredo-Mansfeldů

Ústavní soud (ÚS) nařídil Okresnímu soudu v Hradci Králové, aby se znovu zabýval sporem o pozemky u Třebechovic pod Orebem. Pozemkový úřad uznal restituční nárok rodu Colloredo-Mansfeldů, proti vydání se však postavily soudy. Nyní ústavní soudci vyhověli stížnosti Leonharda Josefa Colloredo-Mansfelda, je prý nutné zabývat se postoji jeho děda Josefa za druhé světové války, teprve pak lze zodpovědně rozhodnout.
17. 3. 2021Aktualizováno17. 3. 2021, 14:36|