TÉMA

Kapitál

Goblin mode či „tiché odcházení“. Slova roku znamenají změny v práci, Česka se ale tolik netýkají

Goblin mode, gaslighting nebo permakrize jsou slovy minulého roku podle známých slovníků. Mají definovat osobní i politickou krizi současného světa, často s akcentem na měnící se návyky v pracovním životě. ČT24 oslovila experty na trendy i pracovní trh, aby okomentovali, zda se kultura práce skutečně tak dramaticky mění a co vůbec výběr některých slov vypovídá o současné společnosti. Opravdu dneska už nikdo nechce pracovat, jak řekla loni profesionální celebrita Kim Kardashianová?
1. 2. 2023|

Ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla o 4,8 procenta, uvádí zpřesněný odhad ČSÚ

V prvním čtvrtletí letošního roku stoupla ekonomika meziročně o 4,8 procenta. Jde tak o zlepšení původního odhadu, jak vyplývá ze zpřesněných dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Mezičtvrtletní růst hrubého domácího produktu činil 0,9 procenta.
31. 5. 2022Aktualizováno31. 5. 2022, 10:15|

Ukrajina vyhlásila nouzové ohrožení státu. Lídři odštěpeneckých oblastí podle Kremlu žádají Putina o pomoc

Krize kolem Ukrajiny se dále stupňuje. Tamní zpravodajská služba upozorňuje, že by Rusko mohlo napadnout Kyjev, Charkov a Cherson. Američané dokonce varují, že útok přijde do osmačtyřiceti hodin. Ukrajina proto zavedla stav nouzového ohrožení státu, od středy povolává do armády zálohy a oznámila protiruské sankce. Bílý dům oznámil první sadu sankcí proti Moskvě, stejně jako předtím EU či Velká Británie.
23. 2. 2022Aktualizováno23. 2. 2022, 23:50|

Polští vládní poslanci chtějí zpřísnit vlastnictví médií. Dle odpůrců cílí na kritickou televizi vlastněnou Američany

Skupina poslanců polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) předložila novelu zákona o rozhlasu a televizi, která vyžaduje, aby mediální společnosti působící v Polsku nemohly kontrolovat firmy sídlící mimo Evropský hospodářský prostor. Podle kritiků návrh míří na televizi TVN, jež je kritická vůči vládě a patří americké společnosti Discovery.
9. 7. 2021|

30 let zpět: Na Karlštejn jen přes německou firmu

Prodat Karlštejn do německých rukou? Kdepak. Ovšem na náš turisticky vytížený hrad si zájemci nově mohli koupit vstupenky pouze u německé firmy IFB. Středočeský památkový ústav jí monopolní právo prodal jako jedinému zájemci.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
17. 2. 2021|