TÉMA

Unie zaměstnavatelských svazů

Závodní stravování se řídí novými pravidly. Firmy si stěžují na větší administrativu

Pro závodní jídelny platí nová pravidla. Firmy musí sledovat hodnotu jídla, které každý zaměstnanec sní. Z pohledu osvobození od daně pro něj totiž platí stejný limit jako třeba pro stravenkový paušál – letos je to 116 korun na den. Provoz jídelen podle nových pravidel ale znamená navýšení administrativy. Někteří zaměstnanci také mohou doplácet za jídlo víc než dřív.
13. 1. 2024|

Pro zavedení přímých plateb od pacientů v současnosti není politická podpora, řekl Fiala na konferenci

Pro zavedení spoluúčasti pacientů podle premiéra Petra Fialy (ODS) teď není politická podpora. ODS to už zkusila a zaplatila za to, řekl na konferenci Unie zaměstnavatelských svazů Zdravotnictví 2024. Podle průzkumu Svazu zdravotních pojišťoven (SZP) vyšší spoluúčast odmítá jedenatřicet procent obyvatel. Dobrovolné připojištění za vyšší kvalitu služeb podporuje šedesát devět procent Čechů. Za zásadní problémy, se kterými se zdravotnictví potýká, označil Fiala nedostatek léčiv a nespokojenost mladých lékařů s novelou zákoníku práce.
21. 9. 2023Aktualizováno21. 9. 2023, 17:45|

Benefity mají přijít o zvýhodnění. Podle zaměstnavatelských svazů by je většina firem omezila, nebo i zrušila

Příspěvky na sport nebo na kroužky pro děti zaměstnanců by se mohly firmám prodražit o desítky procent. Vláda totiž v rámci úspor plánuje zrušit daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů prostřednictvím takzvaného konsolidačního balíčku. Kabinet očekává, že by tento krok mohl státu přinést asi 1,4 miliardy korun. Většina firem by podle dat Unie zaměstnavatelských svazů nejspíše benefity buď zrušila, nebo výrazně omezila.
6. 6. 2023|

Bez daňového zvýhodnění přestaneme zaměstnanecké benefity nabízet, hrozí některé firmy

Firmy dle Unie zaměstnavatelských svazů hrozí ukončením benefitů pro volný čas zaměstnanců.  Reagují na vládní konsolidační balíček, který obsahuje plán zrušit osvobození benefitů od daně. Kabinet tím chce uspořit 1,4 miliardy korun.
15. 5. 2023|

Až půl milionu pracujících v náročných profesích by mohlo jít do předčasného důchodu. Vláda o tom bude jednat příští rok

Až půl milionu lidí pracujících v náročných profesích by mohlo začít po roce 2024 či 2025 odcházet do důchodu předčasně, aniž by jim stál krátil jejich penzi. O konkrétních profesích i o tom, kolik let předem by lidé mohli do důchodu bez snížení penze odcházet, bude vládní koalice jednat v první polovině příštího roku. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce, aby firmy, které lidi v náročných profesích zaměstnávají, platily vyšší odvody. Z nich by chtěl stát platit vyšší výdaje spojené s předčasnými důchody.
19. 12. 2022|

Nezaměstnanost v Česku v lednu stoupla na 4,3 procenta

Nezaměstnanost v Česku v lednu stoupla na 4,3 procenta z prosincových čtyř procent. V evidenci úřadů práce bylo 309 tisíc lidí, meziměsíčně o zhruba sedmnáct tisíc více. Zároveň přibylo i volných pracovních míst. K dispozici jich bylo 325 tisíc, tedy téměř o sedm tisícovek více než na konci loňského roku, informuje Úřad práce. Podle něj ale v lednu nezaměstnanost roste pravidelně, i bez ohledu na současnou koronavirovou pandemii. Analytici upozorňují, že nezaměstnanost poroste dál.
5. 2. 2021Aktualizováno5. 2. 2021, 12:13|