TÉMA

Písničkář

„Putin je v kaši,“ zpívá ve své písni Hutka. Rusko je podle něj stále stejné

Písničkář Jaroslav Hutka si myslí, že Rusko se nezměnilo, a v demokracii země pod vedením Vladimira Putina nevěří. V Interview ČT24 také řekl, že Ukrajina prohrát nemůže, jde ale o to, aby Západ dál pokračoval s dodávkami zbraní. Myslí si ale, že „Putin je v kaši“, což zpívá i ve své písni Ukrajina. Rusko svou plnohodnotnou invazi na Ukrajinu zahájilo před dvěma lety, 24. února 2022.
25. 2. 2024|

Sedmdesátník Jiří Dědeček nadělil sobě i dětem knihu básniček

Před rokem 1989 svými texty vystupoval proti režimu, teď dlouhodobě píše pro děti. Jiří Dědeček pro ně vydal šestou knihu veršů s názvem Pozval Tatar tatarku. Písničkář, spisovatel a básník si sbírku nadělil i ke svým kulatým narozeninám, sedmdesátiny oslaví v pondělí.
12. 2. 2023|

Národní archiv získal pozůstalost po Krylovi, obsahuje texty, nástroje i osobní věci

Národní archiv získal unikátní sadu exponátů – kompletní pozůstalost po písničkáři, básníku a novináři Karlu Krylovi. Kromě listin a dokumentů z jeho života obsahuje i hodně osobních předmětů. Například kytaru, na kterou hrál na svém posledním koncertu, texty písní nebo malby.
5. 8. 2021|
Doporučujeme

Celý život jsem se mýlil, říká písničkář Jaroslav Hutka

Písničkář Jaroslav Hutka nedávno vyhrál soud s hudebním publicistou Karlem Srpem, o kterém prohlásil, že na něj donášel Státní bezpečnosti. Za minulého režimu Hutka utekl na Západ. A není to tak dlouho, co se znovu stal otcem. V Interview ČT24 mluví o práci během pandemie, emigraci i významu svých písní.
24. 5. 2021Aktualizováno29. 5. 2021, 11:26|

Časy se mění, ale Bob Dylan je pořád tady. Písničkáři, který ovlivnil celou generaci, je osmdesát let

Bobu Dylanovi je osmdesát let. Jedna z tváří občanského mírového hnutí z šedesátých let a písničkář, který definoval folkovou hudbu, se na hudební scéně pohybuje přes šest dekád. Ještě předloni odehrál tři koncerty v pražské Lucerně. Loni vydal studiové album a v 79 letech se stal nejstarším umělcem, který se s deskou obsahující nové písně dostal do čela britského žebříčku. Vítěz Grammy, Oscara i držitel Nobelovy ceny za literaturu dokazuje, že i v „podzimu života“ dokáže oslovit široké publikum.
24. 5. 2021|