TÉMA

Bankovní sektor

Pro komunikaci mezi bankami a zbrojaři vznikne expertní skupina, uvedla Černochová

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v pondělí debatovala se zástupci resortu financí, České bankovní asociace, sekce obranného průmyslu z Hospodářské komory a členy Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu. Řada z firem ze zbrojního sektoru si totiž stěžuje, že jsou ze strany bank diskriminované. Odmítají jim prý poskytnout úvěr nebo třeba vést účet. Podle ministryně bude pro lepší komunikaci mezi všemi stranami zřízena expertní skupina, v níž budou figurovat jak zástupci jejího resortu, tak bank.
8. 4. 2024Aktualizováno8. 4. 2024, 16:27|

ČNB upravila pravidla pro splátky hypoték. Zhodnotila také stav bank, jsou odolné

Česká národní banka (ČNB) rozhodla o zmírnění pravidel pro poskytování hypoték. Od července už nebude nutné u žadatelů uplatňovat limit výše splátek dluhu k čistému měsíčnímu příjmu (DSTI). Ostatní pravidla pro hypotéky ponechala bankovní rada ČNB v platnosti. Na tiskové konferenci to řekla členka bankovní rady Karina Kubelková. Podotkla také, že finanční sektor je vysoce odolný vůči zhoršenému ekonomickému vývoji a banky jsou dostatečně kapitálově vybaveny i pro déletrvající potíže.
1. 6. 2023Aktualizováno1. 6. 2023, 16:24|

UBS žádá o vládní podporu, má-li převzít Credit Suisse, píše Bloomberg

Švýcarská banka UBS žádá švýcarskou vládu o podporu v případě koupě upadajícího konkurenta Credit Suisse, informovala agentura Bloomberg. Obě největší švýcarské banky o víkendu o možnosti odděleně jednají, UBS má podle listu Financial Times (FT) zájem o částečné nebo úplné převzetí. Ke spojení banky vyzvali švýcarští regulátoři. UBS a Credit Suisse zatím odmítly situaci komentovat.
18. 3. 2023Aktualizováno18. 3. 2023, 15:54|

Sberbank v pátek zavřela své české pobočky, na několika místech pomáhali strážníci

Banka Sberbank CZ spadající pod střechu ruské Sberbank v pátek ve dvě hodiny odpoledne uzavřela své české pobočky. Řekla to její mluvčí Radka Černá. Důvodem prý byly bezpečnostní problémy na pobočkách, ve čtvrtek a v pátek se před některými pobočkami tvořily fronty lidí, kteří chtěli zrušit služby nebo žádali informace o jejím fungování. Na několika z nich také asistovali strážníci. Kolem pátečního poledne bylo mimo provoz internetové bankovnictví. V dalších dnech chce Sberbank fungovat standardně. Vklady jsou pojištěny, krach banky se neočekává.
25. 2. 2022Aktualizováno25. 2. 2022, 20:14|

Čtyři z pěti žádostí o odklad splátky u bank uspěly, říká Havlíček

Banky podle ministra průmyslu a obchodu a současně ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) vycházejí vstříc zhruba 80 procentům žádostí o odklad splátek úvěrů. Vyplynulo to ze společného jednání ministerstev financí, průmyslu a obchodu a České bankovní asociace. Nový plošný odklad splátek ministerstvo financí v tuto chvíli nechystá.
15. 1. 2021|