TÉMA

Ochranná služba

O bezpečnost prezidenta se nestarají jen osobní strážci, ale i pyrotechnici či policisté v davu

Od pátku se o bezpečnost prezidenta Petra Pavla a jeho blízkých stará výhradně útvar k tomu určený – ochranná služba prezidenta republiky. Jde o stočlenný tým. Mezi osobními ochránci bude mít hlava státu i vojenské policisty, kteří se o Petra Pavla starali v minulosti. Osobní strážci z řad policistů se u něj pohybují od chvíle, kdy zvítězil v prezidentských volbách. Šlo hlavně o muže z ochranné služby vedené generálem Jiřím Komorousem. Nejde ale jen o bodyguardy, klíčovou roli mají třeba i pyrotechnici. A například ve čtvrtek, když se nová hlava státu zdravila na Hradčanském náměstí s lidmi, byli osobní strážci nejen v Pavlově těsné blízkosti – další se pohybovali přímo v davu a v případě potřeby by také zasáhli. Pořad Zóna ČT24, jehož tématy jsou bezpečnost a výzvy dnešního světa, moderovali Michal Kubal a David Miřejovský. Dále se věnovali například dezinformacím nebo pomoci Ukrajině.
12. 3. 2023|

ANO by podle únorového volebního modelu Kantaru bylo první

Hnutí ANO si i v únorovém volebním modelu agentury Kantar CZ udrželo první pozici, ve srovnání s posledním průzkumem z října si polepšilo. Na druhém místě by zůstala ODS, u níž oproti minulému modelu nedošlo ke změně. Hranici pěti procent nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny by v tomto měření překročilo šest politických subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi. Také zkoumala, jak jsou lidé spokojeni s dosavadními kroky nového prezidenta Petra Pavla.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 14:51|

Praha se chystá na vrcholný summit EU. Bezpečnost budou zajišťovat i odstřelovači

Prahu čekají dva propojené vrcholné summity. Do metropole v týdnu zamíří prezidenti a premiéři sedmadvacítky, ale i představitelé Ukrajiny, Británie, Turecka, Izraele a dalších zemí. Na čtvrteční jednání Evropského politického společenství přijede až padesát delegací. V pátek se pak v Praze v rámci českého předsednictví sejde neformální summit členských zemí. Bezpečnost a doprovod účastníků bude zajišťovat Ochranná služba a stovky dalších policistů. Nejvytíženějšími lokalitami budou cesty do centra města z Letiště Václava Havla a oblast kolem Pražského hradu. Ten bude od úterý do soboty pro veřejnost uzavřen.
3. 10. 2022|

Ozbrojený muž, který na Úřadu vlády trval na setkání s Babišem, je nepříčetný. Policie případ odložila

Kriminalisté uzavřeli případ listopadového incidentu na Úřadu vlády, kdy se muž ozbrojený nožem a plynovou pistolí pokusil setkat s tehdejším premiérem Andrejem Babišem (ANO). Ze znaleckých zkoumání podle policie vyplynulo, že je muž nepříčetný a kriminalisté ho tak nemohou kvůli jeho psychickému stavu stíhat. Policisté tak navrhli uložení ochranného léčení. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Třiatřicetiletý muž se s Babišem nesetkal, ochranná služba ho zadržela poté, co začal být agresivní a chtěl vytáhnout pistoli.
21. 3. 2022|

Bývalý šéf liberecké policie Husák má vést policejní školu. Rakušan chystá výběrové řízení

Bývalý policejní prezident Vladislav Husák, který v únoru odešel z čela policie Libereckého kraje kvůli účasti na zakázaném večírku v Teplicích, získal nové ředitelské místo. Bude vést Vyšší policejní školu a Střední policejní školu Ministerstva vnitra v Praze. Informuje o tom Český rozhlas Radiožurnál. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) jde o rozhodnutí jeho předchůdce Jana Hamáčka (ČSSD). Rakušan chce na pozici vypsat výběrové řízení.
31. 12. 2021|

Státní zástupce obžaloval muže, který ve sněmovně ohrožoval nožem policisty. Hrozí mu až 12 let vězení

Státní zástupce obžaloval muže, který se na konci loňského ledna pokusil proniknout do Poslanecké sněmovny s nožem v ruce a ohrožoval tam policisty. Jeho případem se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 1. Na dotaz ČT to potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Obžaloba muže viní z pokusu o vyhrožování orgánu veřejné moci a z násilí proti úřední osobě, za což mu hrozí až 12 let vězení.
8. 1. 2021|